TRŽIŠTE BIKOVA

Crobex nadmašio europske indekse

19.05.2009 u 16:08

Bionic
Reading

Izuzetno optimistično raspoloženje koje je veći dio dana prevladavalo na europskim burzama donekle je splasnulo nakon pristizanja loših vijesti s američkog tržišta nekretnina. Pred kraj trgovinskog dana korigiran je i rast Crobexa te je završio u plusu 2,54 posto. Redovni promet dostigao je visokih 49 milijuna kuna

Glavne uzdanice rasta bile su građevinske dionice, a najveći promet napravila je dionica T-HT-a. Među građevinarima najaktivniji je bio IGH Institut s prometom većim od šest milijuna kuna i rastom cijene od 2,74 posto. Gotovo četiri milijuna kuna prometa ostvario je Dalekovod čija cijena je poskočila za 5,03 posto. Najveći rast (+13,86 posto) zabilježila je Hidroelektra, koja se pred kraj trgovanja našla u blokadi.

Solidan uzlet ostvarile su i dionice brodara, predvođene najlikvidnijom Atlantskom plovidbom, čija cijena je još jednom probila granicu od 900 kuna. Najuspješniji je bio Jadroplov sa skokom cijene od 3,75 posto na 136,50 kuna.

Natprosječni rast cijene, uz solidnu likvidnost, ostvarile su i dionice Adrisa, Atlantic Grupe, Badela 1862, Konzuma, Ine, Diokija, Jadranskog naftovoda, Končara elektroindustrije, Leda, Luke Ploče, Luke Rijeka, Podravke, Petrokemije, Tiska i Vira.

Dionica T-HT-a je bila najaktivnija sa 9,7 milijuna kuna prometa i blagim rastom cijene (na zaključno 217,99 kuna).

Najveći gubitnik bio je Croatia Airlines s padom cijene od 15,09 posto.

Europski burzovni indeksi u utorak su blago ojačali bilježeći rast četvrti dan zaredom, poduprti prvenstveno dionicama bankarskog sektora. Krajem dana, rast je usporen zbog nepovoljnih vijesti s američkog tržišta nekretnina.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje