POTOP GRAĐEVINARA

Crobex na četverogodišnjem minimumu

17.02.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Današnje burzovno trgovanje donijelo je novi hladan tuš investitorima. Crobex je na samom otvaranju potonuo za tri posto, a do kraja dana minus se popeo na 4,79 posto. Sredinom dana Crobex je probio najnižu razinu u posljednje četiri godine spustivši se ispod 1.500 bodova

Za strmoglavi pad Crobexa najodgovornije su dionice građevinara, koje dramatično gube podršku investitora. Tijekom dana dionice Ingre, Tehnike, Vidaukta, Instituta građevinarstva (IGH) i Industrogradnje pale su u blokadu zbog dvoznamenkastog pada cijena. U konačnici najveći gubitak (-15,1 posto) pretrpio je Viadukt.

Premda iz građevinskih kompanija ne dolaze nikakve informacije o konkretnim problemima, nema sumnje da je ovaj sektor snažno pogođen krizom. Zbog nepovoljnih uvjeta na tržištu (nedostupnost kredita, nagli rast kamatnih stopa, problemi s naplatom potraživanja) zaustavljeni su ili odgođeni brojni projekti, a drastičan pad prodaje gotovih stanova dodatno je uzdrmao poslovanje građevinara. U najtežoj situaciji su visoko zadužene građevinske tvrtke kojima je zbog nelikvidnosti ugrožen opstanak.

Među ostalim likvidnijim dionicama, natprosječne gubitke zabilježili su Atlantic Grupa, Belišće, Atlantska plovidba, Ericsson Nikola Tesla i Tisak. Dionica Atlantske plovidbe probila je psihološku granicu od 700 kuna i završila na 675 kuna.

Najlikvidnije su bile dionice T-HT-a i Adrisa. Trgovanje dionicom T-HT-a intenzivirano je, a cijena se stabilno održavala na razini od 218 kuna. U trgovni povlaštenom dionicom Adrisa generirano je 10,85 milijuna kuna prometa, uz pad zaključne cijene na 160,80 kuna.

Sumornu burzovnu svakodnevnicu upotpunila je bizarna vijest pristigla iz Atlantske plovidbe o grešci u isplati dividende. Kako stoji u priopćenju dostavljenom Zagrebačkoj burzi, iz Atlantske plovidbe su poslali pogrešnu datoteku s podacima o dioničarima za isplatu dividende.

Europski burzovni indeksi u utorak su se spustili na najniže razine u protekla dva tjedna, pritisnuti daljnjim slabljenjem dionica u sektoru banaka, zbog nepopustljivih zabrinutosti ulagača oko njihovog zdravlja i potreba za mogućom daljnjom državnom pomoći.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.