OPORAVAK BURZE

Crobex konačno u zelenom

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 12:25
  • Objavljeno 07.07.2009 u 12:21
burza preokret rast

burza preokret rast

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Nakon petodnevne korekcije, danas je uslijedio snažan rast domaćeg dioničkog tržišta. U dopodnevnom trgovanju Crobex je uzletio 3,46 posto, a oporavak predvode dionice brodara i građevinara. Više od polovine redovnog prometa, koji je dostigao 23,7 milijuna kuna, ostvareno je trgovanjem dionicama T-HT- a i Atlantske plovidbe

Poticaj promjeni trenda došao je i s globalnih tržišta na kojima prevladava blagi optimizam. Domaće burzovne igrače umirile su i vijesti da odstupanje premijera Sanadera i formiranje nove Vlade Jadranke Kosor nisu negativno utjecali na kreditni rejting Hrvatske.

Dopodnevni promet dionicama T-HT-a dostigao je osam milijuna kuna. Pojačano trgovanje dionicom T-HT-a rezultiralo je rastom cijene na 220 kuna, uz izrazito naglašenu potražnju. Milijunski promet premašile su i dionice Atlantske plovidbe, Dalekovoda, IHG Instituta, Kraša i Uljanik plovidbe. Dionice brodara i građevinara osigurale su snažan poticaj oporavku Crobexa. Najveći dobitnici među brodarima su Jadroplov i Lošinjska plovidba, a rast građevinara predvode InstitutIHG i Hidroelektra.

Iz ostalih sektora najviše su profitirali Adris, Ina, Končar EI, Ledo, Petrokemija Viro i Zagrebačka banka.

Na europskim je burzama današnje trgovanje počelo blagim oscilacijama vodećih indeksa jer je rast cijena dionica u bankarskom i farmaceutskom sektoru anuliran padom cijena u naftnom i građevinskom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!