PROMJENA TRENDA

Crobex ipak završio u crvenom

11.05.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Nakon snažnog uzleta Crobexa tijekom proteklog tjedna, današnje trgovanje obilježeno je većim oprezom ulagača. Na samom otvaranju dobitonosne prodaje srušile su Crobex više od jedan posto, a rast potražnje sredinom dana je doveo Crobex u pozitivno područje. Kasnije su ipak prevladali negativni pritisci, pa je Crobex, nakon sedam dana rasta, završio u blagom minusu (-0,94 posto)

Redovni promet zadržao je natprosječnu razinu (72,2 milijuna kuna), zahvaljujući visokom opsegu trgovanja dionicama T-HT-a i Riviere Poreč. Ponuda dionica T-HT-a nadmašila je potražnju, pa je cijena dionice kliznula ispod 220 kuna i završila na 216,11 kuna.

Unatoč padu Crobexa, većina aktivnih dionica (51 od 89) zabilježila je rast cijena. Visokom likvidnošću i dobrom izvedbom istaknule su se dionice Adrisa, Ericssona Nikole Tesle, Hidroelektre, Jadranskog naftovoda, Končara elektroindustrije, PBZ-a i Slavonskog ZIF-a.

Korekciju cijena pretrpjele su vodeće građevinske i brodarske dionice, a osjetan pad je zahvatio i dionice AD Plastica, Ine, Konzuma, Luke Ploče i Petrokemije.

Vodeći europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabili pritisnuti padom dionica robnih sektora nakon oštrog pada cijena sirove nafte i kovina te dobitonosne prodaje dionica financijskog sektora.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.