TRŽIŠTE KAPITALA

CROBEX i peti dan u crvenom, nastavljena skromna likvidnost

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala petak je zaključilo u crvenom teritoriju, zabilježivši tako peti uzastopni dan pada. Indeks CROBEX pao je 0,85 posto na 1.635,94 boda, što je njegova najniža razina od lipnja 2012. godine. Uži indeks CROBEX10 izgubio je na vrijednosti oko 1,2 posto. Većina sektorskih indeksa dan je zaključila padom, a najveći gubitak zabilježen je u indeksu transportnog sektora koji je oslabio 1,8 posto

Likvidnost se nastavila kretati na niskim razinama, pri čemu je u redovnom dioničkom prometu prikupljeno svega 5,7 milijuna kuna. Najtrgovanije izdanje, ujedno i jedini milijunaš, bila je dionica Podravke koja je na 1,8 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 2,1 posto. Nadomak milijun kuna prometa bila je dionica Hrvatskog Telekoma, čija je cijena kliznula 0,3 posto na 140,6 kuna. Vrijedi izdvojiti i dionicu Leda s 810 tisuća kuna prometa, čija je cijena stagnirala na 9000 kuna.

Uvjerljivi gubitnik dana bila je dionica INA-e, koja je potonula gotovo sedam posto te se nalazi pod snažnim prodajnim pritiscima koji traju zadnjih desetak dana, vjerojatno pod utjecajem niske cijene nafte. Znatniji padovi uknjiženi su na dionicama Adrisa, već spomenute Podravke te Luke Ploče, koje su izgubile na vrijednosti redom 2,3 posto, 2,1 posto i 1,6 posto.

Na strani dobitnika prvo ime je dionica Đure Đaković Holdinga, koja je osnažila 2,2 posto te uknjižila sedmi dan rasta u zadnjih osam trgovinskih dana. Investitori su pozitivno reagirali na medijske napise vezane uz kooperaciju s Kongsbergom, te novi ugovor o izgradnji dva spremnika naftnih derivata za Janaf. Vrijedi još izdvojiti tek dionice Ericsson Nikole Tesle i Valamar Riviere, koje su ojačale 1,3 posto i 0,8 posto.

Dobitnik dana Đuro Đaković Holding +2,21% 29,17

Gubitnik dana INA -6,91% 2560,02

Crobex -0,85% 1.635,94

Više o tržištu kapitala pročitajte OVDJE.