TRŽIŠTE KAPITALA

CROBEX i drugi dan u zelenom, promet dodatno oslabio

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u srijedu je nastavilo s pozitivnom izvedbom indeksa gdje su indeksi upisali drugi uzastopni dan rasta. Indeks CROBEX ojačao je 0,23 posto, a uži indeks CROBEX10 zaključio 0,13 posto u zelenom. Sektorske dobitnike predvodio je indeks industrije sa skokom od 1,6 posto, dok se među gubitnicima isticao indeks transportnog sektora s minusom od 0,6 posto

Likvidnost nije pratila pozitivnu izvedbu indeksa pa je tako promet dodatno oslabio te je prikupljeno svega 4,5 milijuna kuna redovnog dioničkog prometa. Dva su se izdanja isticala po likvidnosti, i to dionice ValamarRiviere i Hrvatskog Telekoma, s 1,4 milijuna i 1,3 milijuna kuna prometa. Obje dionice dan su zaključile u zelenom i to Valamar Riviera s porastom od 1,4 posto dok je dionica HT-a ojačala 0,5 posto.

Oko 790 tisuća kuna prometa prikupila je povlaštena dionica Adrisa kojoj je cijena pala 2,8 posto, međutim u prvom redu kao posljedica početka trgovanja bez dividende u iznosu od 15 kuna. Znatniji pad upisala je i redovna dionica Adrisa koja je iz istog razloga zabilježila pad cijene od 1,9 posto.

Ako isključimo te dvije dionice, titula gubitnika dana ide dionici Jamnice čija je cijena pala 0,9 posto, identično kao i dionici Turisthotela koja je, također, u srijedu počela trgovati bez prava na dividendu.

Većina likvidnijih izdanja dan je zaključila u pozitivnom teritoriju, a uvjerljivi dobitnik dana je dionica HTP-a Korčula čija je cijena uzletjela 7,8 posto. Snažne izvedbe upisale su i dionice Dukata i Đure Đaković Holdinga s porastima cijena od 5,9 posto i 4,0 posto.

Dobitnik dana     HTP Korčula       + 7,81%           62,00
Gubitnik dana     Jamnica               0,93%    106000,00
Crobex                                     + 0,23%      1.666,82

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE