POVRATAK PESIMIZMA

Crobex četvrti dan u minusu

08.04.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Obnovljeni strahovi ulagača na globalnom planu zbog slabih poslovnih rezultata kompanija i sumnji u oporavak financijskog sektora doveli su do ovotjedne korekcije na vodećim svjetskim burzama, nakon dugog razdoblja rasta. Negativni sentiment zahvatio je i domaće ulagače pa Crobex već četvrti dan bilježi pad vrijednosti

Danas je Crobex oslabio za 0,28 posto, uz redovni promet od 27,9 milijuna kuna. Pad Crobexa ublažen je u drugom dijelu dana uslijed oporavka najlikvidnijih dionica.

Na udaru prodavatelja našle su se građevinske dionice koje su proteklih dana bilježile najveći rast. Tako je najlikvidnija dionica Instituta IGH oslabila 2,35 posto i završila na 3.239 kuna, a tijekom dana spustila se nadomak tri tisuće kuna. Pad cijene pretrpjele su i dionice Dalekovoda, Tehnike i Viadukta.

Osim Instituta IGH, milijunski promet ostvarile su još dionice T-HT-a, Ericssona Nikole Tesle, Dalekovoda i Adrisa. Dionicom T-HT-a trgovalo se u uskom rasponu od 218,50 do 221 kune, a završna cijena iznosila je 219,99 kuna.

Nakon jutarnje korekcije, dionica Ericssona Nikole Tesle ušla je u pozitivan teritorij. Na dobitničku listu uvrstile su se i dionice Atlantske plovidbe, AD Plastika, Atlantic Grupe, Đure Đaković holdinga i Končara elektroindustrije.

Vodeći europski burzovni indeksi u srijedu su se našli pod pritiskom zbog slabljenja dionica rudarskog, naftnog i bankovnog sektora, uslijed slabih rezultata poslovanja u prvom kvartalu.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.