TRŽIŠTE KAPITALA

CROBEX blago u crvenom, AD Plastik u fokusu investitora

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala jučer je zabilježilo pad indeksa, i to drugi dan zaredom. Indeks CROBEX kliznuo je 0,06 posto u crveni teritorij te je zaključio na 1922,2 boda, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,56 posto

Ukupan dionički promet iznosio je oko 16,6 milijuna kuna, što je približno na istoj razini kao i dan ranije. U fokusu investitora bila je dionica AD Plastika, kojom je protrgovano oko 2,1 milijuna kuna u redovnom prometu te dodatnih 2,6 milijuna kuna u blok trgovanju, pri čemu je dionica kliznula 0,2 posto i zaključila dan na 131,7 kuna.

Najlikvidnija u redovnom prometu bila je dionica Valamar Adria Holdinga, s 2,9 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od oko 1 posto. Taj je rast dionicu pogurao do razine od 272 kune, što je njena nova rekordna cijena. Među milijunaše se još ugurala dionica Atlantic Grupe s 2,3 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 1,9 posto, na 1.020 kuna. Nadomak milijun kuna prometa bila je dionica Hrvatskog Telekoma, koja je pri tome porasla 0,2 posto, na 162,9 kuna.

Titula gubitnika dana ide dionici Lošinjske plovidbe, koja je potonula 6,4 posto, na 234 kune, a slijede je dionice Hotela Brela, RIZ odašiljača i povlaštena dionica Adrisa koje su redom oslabile 5,4 posto, 2,7 posto i 2 posto. Dionica Adrisa je uz dionicu INA-e bila jedan od glavnih razloga jučerašnjeg pada CROBEX-a.

Na strani dobitnika, uvjerljivo prvo mjesto drži dionica Hidroelektre, koja je uzletjela 30,2 posto, nakon što je jedan od glavnih dioničara kompanije zatražio poništenje predstečajne nagodbe, dok je istovremeno u medijima izašla informacija o interesu neimenovanog fonda za preuzimanje kompanije, koji bi kompaniji trebao osigurati nove poslove. Znatnije cjenovne poraste još su ostvarile dionice Instituta IGH, Petrokemije i Đure Đakovića koji su redom ojačali 12,7 posto, 3,9 posto i 2,8 posto. Dionica Petrokemije pozitivno je reagirala na objavu kako će novi natječaj za privatizaciju kompanije biti objavljen iduće godine, dok su investitori u Đuro Đaković bili ohrabreni objavom restrukturiranja i reorganizacije kompanije.

Dobitnik dana: Hidroelektra  +30,18%  22,00

Gubitnik dana: Lošinjska plovidba  -6,40%  234,00


Crobex   -0,06%  1.922,22

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.