ŠOPING NAŠ SVAGDAŠNJI

Crkva produljuje život centru Cascade za mjesec dana

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 19.10.2011 07:39
  • Objavljeno 19.10.2011 u 07:00
cascade

cascade

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Katolička crkva, koja je suvlasnik trgovačkog centra Cascade, podmirit će najmoprimcima lokala troškove za period od mjesec dana i tako omogućiti nastavak poslovanja, pa luksuzni centar još neće staviti ključ u bravu

Na sastanku sa zakupcima lokala održanom u utorak, predstavnici Crkve obećali su da će vlastitim sredstvima luksuznom centru u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici omogućiti još barem mjesec dana poslovanja.

Privremeno je to rješenje nakon što je tvrtka Energon, koja upravlja centrom, najprije isključila grijanje, a zatim i zaprijetila da će zbog neplaćenih računa danas zatvoriti centar. Na sastanku s predstavnicima Crkve zakupcima je obećano da će podmiriti troškove tvrtki za održavanje te tijekom studenog tragati za rješenjem za spas šoping centra, tražeći novog investitora.

Zanimljivo je da ključnu ulogu u traženju novog investitora ima Crkva, kao manjinski vlasnik, dok se većinski vlasnik, tvrtka Illuminatio, još nije oglasio o problemu niti pregovara s najmoprimcima. Mediji su špekulirali da je general Ivan Čermak zainteresiran za investiciju koju je započeo drugi general - Vladimir Zagorec. No, s obzirom na to da Čermak nije potvrdio namjeru, otvara se pitanje je li možda riječ o usluzi koju ga moli dekan Zbora prebendara i njegov prijatelj Mijo Gabrić. Velečasni Gabrić bio je generalov ispovjednik u Haagu, a 2007. godine vjenčao je Čermaka u njegovom dvorcu Kolokovec u Zagorju, u vrijeme dok je bio u kućnom pritvoru koji mu je odredio Haški sud.

Podsjetimo, šoping centar počeo je graditi general Zagorec, i to na zemljištu Zbora prebendara, koji su mu dali koncesiju na 99 godina. Crkva tvrdi da njezin vlasnički udio iznosi 30 posto, a većinski je vlasnik tvrtka Illuminatio, pravni slijednik Zagorčeva Molteha. Osnivači Illuminatija su dvije offshore tvrtke s Cipra i Lihtenšajna, a na jednoj od njih založno je pravo upisala austrijska Investkredit banka.

Vlasnici poslovnih prostora u Cascade centru za trajnije će rješenje morati pričekati još neko vrijeme, no sada će se barem njihove prodavačice prestati smrzavati i raditi u jaknama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi