OPTIMIZAM S POKRIĆEM

Ćorić: Đuro Đaković ima perspektivu, mogao bi postati regionalni centar za servisiranje Bradleya

04.01.2022 u 16:47

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da Đuro Đaković Grupa ima perspektivu te da bi mogao postati regionalni centar za servisiranje borbenih oklopnih vozila pješaštva Bradley

Ćorića veseli da je plan restrukturiranja Đuro Đaković Grupe dobio verifikaciju Europske komisije.

"To otvara novu perspektivu Đuro Đaković Grupi. Taj plan podrazumijeva čitav niz aktivnosti u idućem razdoblju i na Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja je da pripremi dokumente prema Vladi RH, koji bi taj plan trebali oživjeti u smislu njegove realizacije, dokapitalizacije poduzeća, smanjenja kapitala temeljem gubitaka i u konačnici unosa novog kapitala", rekao je Ćorić odgovarajući na upit novinara tijekom konferencije za medije na kojoj su predstavljeni rezultati Statističkog istraživanja o otpadu od hrane.

Dodao je da vjeruje da će se na taj način, uz češkog partnera, otvoriti i nova uspješna perspektiva kompaniji koja već desetljećima ne funkcionira na optimalan način.

Naglasio je da je ulazak svježeg stranog kapitala u Đuro Đaković, kao i u svako poduzeće u Hrvatskoj, znak da pojedina branša, odnosno pojedina industrija ima perspektivu na širem tržištu. "Mislim da je to Đuri Đakoviću bilo potrebno i prije 10,15, 20 godina", zaključio je.

Upitan ima li Đuro Đaković perspektivu postati regionalni centar za servisiranje borbenih vozila pješaštva Bradley, naglasio je kako je suradnja na Bradley vozilima vezana i uz buduće aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske po pitanju nabavke tih vozila.

Bradley Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

"Uvjeren sam u to da će kolega Banožić i njegov tim iz Ministarstva obrane ali i Hrvatska vojska, temeljem analiza koje se provode na tu temu, dati konačnu riječ. Naravno da bi bilo zgodno za Đuru Đakovića da im ovo bude jedan od dugoročnijih poslova za njihovu kompaniju Specijalna vozila. Mislim da potencijal i znanje radnika Đure Đakovića postoji", naveo je ministar dodavši da se tu radi i o izvoznom potencijalu koji bi također bio dobar za tvrtku.

"Ne treba sumnjati u to da netko tko ulazi u kompaniju sa stotinama milijuna kuna želi za nju sve najbolje i što je moguće šire tržište", poručio je Ćorić.

EK krajem prošle godine odobrila potporu Đuri Đakoviću

Europska komisija je 22. prosinca prošle godine Hrvatskoj odobrila da grupaciji Đuro Đaković dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost, naveli su tada iz Komisije.

Komisija je početkom svibnja 2020. godine odobrila potporu za sanaciju grupacije Đuro Đaković u obliku državnog jamstva Republike Hrvatske za zajam grupaciji u iznosu od 40,31 milijuna eura (300 milijuna kuna). To je državno jamstvo slavonskobrodskoj grupaciji omogućilo da zadovolji hitne potrebe za likvidnošću i nastavi poslovati, pri čemu je narušavanje tržišnog natjecanja ograničeno do odobrenja plana restrukturiranja.

Hrvatska se tada obvezala dostaviti plan restrukturiranja za grupaciju Đuro Đaković u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava.

Hrvatska je dostavila plan restrukturiranja Đure Đakovića i obavijestila Komisiju o svojim planovima da grupaciji dodijeli potporu za restrukturiranje.

"Planirana potpora za restrukturiranje pružit će se u obliku zamjene duga za vlasnički udio i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura. Planom restrukturiranja predviđeno je i da privatni ulagač, tj. konzorcij čeških društava koja posluju u istom sektoru, DD Acquisition, sudjeluje u povećanju temeljnog kapitala novčanim doprinosima i doprinosima u naravi u iznosu od otprilike 64 milijuna eura. Nakon povećanja kapitala novi ulagač postat će većinski dioničar grupacije Đuro Đaković, koji će novčanim sredstvima i sinergijama te svojim iskustvom i poznavanjem tržišta poduprijeti različite aspekte restrukturiranja", navela je Komisija u priopćenju o odobrenju potpore.

Komisija je također utvrdila da je potpora primjerena, jer se njome podupire sveobuhvatan plan restrukturiranja koji traje do kraja 2023., i razmjerna, jer vlastiti doprinos iznosi više od 50 posto troškova restrukturiranja, a grupacija i ulagač osigurali su ga po tržišnim uvjetima.

Također su, kako bi se ograničilo moguće narušavanje tržišnog natjecanja na tržištu teretnih vagona na kojem grupacija posluje, uvedene kompenzacijske mjere tako što je likvidirano društvo kći Đuro Đaković Industrijska rješenja, čime se grupacija povukla s tržišta projektnog inženjeringa i prekinuta je proizvodnja triju vrsta vagona.