ČAČIĆ U PROBLEMIMA

Coningu odbijena predstečajna nagodba

30.01.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Premda predstečajne nagodbe za poduzeća iz Coning grupe ne idu željenim tijekom, barem ne što se tiče Coninga, kojemu je odbijen zahtjev za određivanjem privremene mjere zastajanja s provedbom ovrhe i osiguranja, čini se da je u slučaju propasti predstečajnih nagodbi već nađeno rezervno rješenje - osnivanjem tvrtke Connecto projekt u koju je već prebačen dio zaposlenika

Tvrtke iz sastava Coning grupe - Coning, Coning ekogradnja, Coning inženjering, Coneco, Coning turizam i Congama – dostavile su Fini prijedloge za otvaranje postupka predstečajne nagodbe krajem prošle godine, odnosno nakon blokada njihovih računa koje su se kretale od nekoliko tjedana pa do više mjeseci, ovisno o poduzeću. Zbog blokada računa poduzećima iz sastava Coning grupe, kojima je najdulje odolijevao Coning turizam, kasnile su i plaće zaposlenicima kojima je poslovodstvo izašlo u susret zajmom od 2.000 kuna koji im je dala tvrtka Vanilla. No zaposlenici se nisu zadovoljili time te su pokrenuli ovrhe.

'Budući da smo zadnju plaću dobili za lipanj prošle godine, postupili smo po novom Ovršnom zakonu te smo 4. prosinca predali u poslovnici Fine u Varaždinu zahtjev za izravnu naplatu zaostale plaće za srpanj, kolovoz, rujan i listopad sa svom potrebnom dokumentacijom. Početkom siječnja izdvojena su sva potrebna sredstva za naše plaće te je Fina započela s otpuštanjem sredstava. Međutim zaostale plaće nisu nam isplaćene zbog navodnih tehničkih problema u Fini i Zagrebačkoj banci', kažu članovi sindikata Coninga, zbog toga se žaleći Zagrebačkoj banci koja je, kako doznajemo, provela sve isplate za koje je dobila nalog Fine.

Nagodbeno vijeće u utorak je odbacilo Coningov zahtjev za određivanjem privremene mjere zastajanja s provedbom ovrhe i osiguranja, pa bi se moglo zaključiti da će radnici i vjerovnici moći i dalje provoditi ovrhe. To međutim nije slučaj s Coning ekogradnjom, kojoj je nagodbeno vijeće odobrilo obustavu postupaka ovrhe i osiguranja da bi mogla dovršiti započete radove financirane sredstvima EU-a, odnosno poštovati ugovore. U tom je slučaju imenovan i povjerenik predstečajne nagodbe Zvonko Hrain, a Coning je tražio Antuna Mešanovića

Odluka nagodbenog vijeća Fine mogla bi negativno utjecati na postupak pripajanja Coning ekogradnje, Coning inženjeringa, Coneca, Coning turizama i Congame tvrtki Coning, a o čemu bi se trebalo odlučivati na skupštini sazivanoj u četvrtak. Naime ne dođe li do pripajanja, neće doći ni do preraspodjele hipoteka i oslobađanja pojedinih nekretnina, što se u Coningu vidi kao spas iz postojeće situacije.

To međutim ipak nije jedini mogući izlaz, barem ne za dio zaposlenika Coning grupe, jer još početkom prosinca prošle godine osnovana je tvrtka Connecto projekt u koju je prebačen dio zaposlenika.

Neke je to podsjetilo na raniji slučaj - kada je tvrtka Ingprojekt, koja se do 1995. zvala Coning holding, otišla u stečaj s gotovo pola milijarde kuna potraživanja vjerovnika, a njezini zaposlenici nastavili su raditi u drugim Coningovim poduzećima.