MIRAN PROSVJED

Članovi Udruge Franak blokirali poslovnicu Sberbanke

08.12.2015 u 15:44

Bionic
Reading

Negodujući protiv ponašanja Sberbanke, članovi Udruge Franak blokirali su rad u njenoj poslovnici u zagrebačkoj Varšavskoj ulici. Prosvjednici su ušli u poslovnicu i okupirali šaltere banke. Blokada je predviđena do 19.30, a provodi se tako da članovi Udruge, ujedno klijenti banke, uplaćuju sitne iznose na svoje račune te službenicima postavljaju pitanja vezana uz konverziju

Na prosvjedu koji je krenuo s Trga bana Josipa Jelačića okupilo se 40-ak članova Udruge. Kako je rekao glavni organizator skupa Dubravko Pokrovac, cilj je do 19 sati potpuno blokirati rad poslovnice i sve šaltere, ali i bankomat te osobne bankare. Svaki klijent, planira Pokrovac, na šalteru će provesti najmanje 20 minuta.

Ovo je prvi od tri najavljena prosvjeda, a na meti se najprije našla Sberbanka zato jer je Udruga Franak (UF) ocijenila da ta banka najviše krši zakonske odredbe o konverziji kredita u 'švicarcima'.

Članovi UF-a upozoravaju da Sberbanka u izračunima prilikom konverzije primjenjuju više kamatne stope jer ne uvažava smanjenja kamatnih stopa klijentima banke, zaposlenicima banke, smanjenja po ugovorima s firmama te smanjenja za stanogradnju određenih naselja. Također, ističu da Sberbanka ne poštuje uvjete dogovorenog moratorija i samovoljno mijenja ugovorene marže, manipulira kupovnim i prodajnim tečajem kod izračuna glavnice te mimo zakona uvjetuje potpisivanje aneksa ugovora jednokratnom uplatom utvrđenog manjka.

Sberbanka je u ponedjeljak odbacila sve optužbe za nepravilnosti i nezakonitosti, ističući da konverziju u potpunosti provodi po zakonu.

'Sberbanka, na temelju zahtjeva Hrvatske narodne banke, iz nacrta ugovora o konverziji odmah je uklonila ugovorne odredbe o posljedicama eventualnog ukidanja Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane Ustavnog suda, kao i ostale ugovorne odredbe na koje se odnosio zahtjev HNB-a. Novi, izmijenjeni ugovori šalju se klijentima i stići će im u najkraćem mogućem roku', stoji u priopćenju te banke.