TRŽIŠTE NEKRETNINA

Cijene nekretnina na splitskom području divljaju, novogradnja i do 5000 eura za kvadrat

11.01.2024 u 09:07

Bionic
Reading

Dok jedni nemaju ni krov nad glavom, skupi kvadrati drugima su samo sitnica. Cijene nekretnina na splitskom području divljaju pa se za metar četvorni novogradnje u boljem kvartu traži i do 5000 eura.

Tko ima, za cijenu ne pita; stanovi na Žnjanu 2 nemaju pogled na more, još nisu dovršeni, a prodani su i prije početka gradnje!

- Na ovoj lokaciji prije točno godinu dana prodajna cijena po metru kvadratnome je bila 3300 do 3800 eura i ti su stanovi odmah prodani, pokazuje Anita Mrčela, agentica za nekretnine.

U istome dijelu Splita sada se traži i četiri i pol, pa i pet tisuća eura. COVID, poskupljenje materijala, rat u Ukrajini, nedostatak radne snage - sve to utjecalo je na rast cijena.

- Nisu sve cijene koje su oglašene realne cijene, ni približno. Znači, cijenu od pet, deset tisuća eura je moguće postići, ali samo na ekskluzivnim lokacijama, a to su lokacije prvi red uz more, koje su rijetke, naglašava Mrčela za HRT.

Jedna od njih je i ova na Duilovu. Luksuzne stanove ovdje su kupili Zlatko Dalić i Mate Rimac. Visoke cijene drže Meje i Bačvice, novi stanovi i na manje atraktivnim Mejašima prodaju se za 5000 eura po četvornom metru!

- To kupuju razne kategorije ljudi. Imamo naše mlade koji najčešće kupuju uz pomoć roditelja, imamo naše pomorce koji tradicionalno uvijek imaju dobra primanja, rekla je Anita Lozo, vlasnica agencije za nekretnine.

Građani s prosječnim primanjima stan u Splitu više si ne mogu priuštiti. No ima nade...

- Očekujemo da će se cijene zadržati na kvalitetnim lokacijama, a na ostalim lokacijama, rubnim lokacijama, zatim rabljeni stanovi, da će cijene početi padati. To će zasad biti blagi pad, ali ipak će biti pad, istaknula je Jasminka Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine.

- Mislim da od tih najavljivanih padova velikih neće biti jer smo mi specifično tržište. Prvo, mi smo malo tržište, a s druge strane smo relativno atraktivni ljudima izvana, rekla je Lozo.

Dok je bogatih kupaca, bit će i visokih cijena. Tek kada stariji stanovi budu jeftiniji, kažu agenti, može se očekivati pad cijena novih, ali na živahnom splitskom tržištu - nikad se ne zna.