NOVI PODACI

Cijene nafte pale prema 89 dolara, trgovce više brine gospodarstvo nego opskrba

30.10.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da je strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku zasjenila bojazan da bi podignute kamatne stope mogle ozbiljno naštetiti svjetskom gospodarstvu

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,29 dolara niža nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 89,19 dolara. Prošli petak zakljuila je trgovinu u plusu 2,55 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,47 dolara nižoj cijeni, od 84,07 dolara. U petak zaključila je trgovinu u plusu 2,33 dolara.

Trgovce su na kraju prošlog tjedna uznemirili pojačani napadi izraelskih snaga na blokiranu palestinsku enklavu Gazu, raspirivši bojazni od širenja sukoba na druge zemlje na Bliskom istoku, što bi značilo i ozbiljne poremećaje u opskrbi naftom.

U ponedjeljak su Palestinci u sjevernom dijelu Gaze izvijestili o žestokim zračnim i topničkim napadima. Izraelske postrojbe potpomognute tenkovima napale su najveći grad s istoka i sa zapada, dodatno otežavši položaj stanovnika kojima ponestaje vode, hrane i goriva.

Izrael je pokrenuo kopnenu ofenzivu prošli petak. 'Unatoč eskalaciji sukoba u ratu Hamasa i Izraela, kopnena invazija bila je uvelike očekivana', objašnjava situaciju na tržištu Tina Teng iz CMC Marketsa. 'Zbivanja tokom vikenda signaliziraju da sukob ne bi trebao prerasti u regionalni rat, što je spustilo cijene nafte', dodala je.

Ulagači su se zato na početku tjedna okrenuli sjednici američke središnje banke koja bi u srijedu trebala objaviti odluku o kamatnim stopama. Strahuje se da bi opetovano podizanje troškova zaduživanja zakočilo gospodarstvo i potražnju za naftom. Općenito se očekuje da će Fed zadržati kamatne stope na sadašnjoj razini.

Tržište će pozorno pratiti i poslovne rezultate kompanija poput Applea i mjesečno izvješće o poslovnoj aktivnosti u Kini, koje bi trebalo pokazati stabilnost oporavka najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 91,6 dolara, gotovo kao i dan ranije.