četiri posto jeftinija

Cijene nafte opet pale, zalihe i dalje visoke

12.06.2017 u 08:49

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna oštro pale, treći tjedan zaredom, jer su podaci pokazali da zalihe u SAD-u i dalje rastu, unatoč početku ljetne sezone i OPEC-ovom smanjenju proizvodnje

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,6 posto, na 48,15 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,8 posto, na 45,83 dolara.

Oštar pad cijena 'crnog zlata' uslijedio je polovicom tjedna kada su podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u tjedan dana prije neočekivano porasle za 3,3 milijuna barela, na 513,2 milijuna.

Zalihe naftnih derivata također su porasle, unatoč početku ljetne sezone kada potražnja doseže vrhunac zbog povećanih putovanja.

‘Američke zalihe naftnih derivata ponovo su iznad prošlogodišnjih razina i osjetno iznad petogodišnjeg prosjeka, što odražava neočekivano usporavanje potražnje u SAD-u za gorivima’, poručuju analitičari banke Jefferies.

Podaci o zalihama pokazuju da je jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik, premda je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjila proizvodnju.

OPEC i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25. svibnja na sastanku u Beču produljiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja ožujka iduće godine, i to u istom obujmu kao i dosad – za 1,8 milijuna barela dnevno. No, od tada su cijene nafte pale oko 12 posto.