VI PITATE ONI ODGOVARAJU

Cijene goriva rastu, a država sve manje zarađuje

06.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku od prošlog tjedna, hrvatsko gospodarstvo već treću godinu zaredom ne bilježi nikakav rast, točnije, nakon posljednje korekcije podataka što ih je za 2011. godinu objavio DZS, konačne brojke ukazuju na to da je rast BDP-a ravan nuli. Što se tiče nameta na naftne derivate, trošarina i poreza, priljev sredstava od istih u državni proračun odnosu na 2010. godinu, bilježi i znatan pad

Koliko je točno zaradila od tih nameta, upitali smo u Ministarstvu financija zaduženom za obračun financijskih priljeva od poreza te u Carinskoj upravi koja je zadužena za određivanje visine trošarina.

'U svezi podataka koji se odnose na ostvareni prihod od poreza i trošarina na gorivo u 2011. godini, izvješćujemo Vas da je u 2011. godini ostvaren prihod od trošarina na energente, pri uvozu i u tuzemstvu, sveukupno u iznosi 5.978.412.656 kuna', stoji u odgovoru koji smo dobili iz Carinske uprave.

Iz Ministarstva financija pak, što se priljeva sredstava u državni proračun od poreza tiče, upućeni smo da podatke iščitamo s njihovih službenih stranica www.mfin.hr na kojem transparentno objavljuju podatke o svakom mjesecu. Na linku stranica Ministarstva financija koji se odnosi na prihode od poreza (koji je otvoren za javnost, a može se pogledati na http://www.mfin.hr/hr/vremenske-serije-podataka) do sada su, što se poreza na naftne derivate tiče, prikazani podaci koji se odnose na prvih 11 mjeseci prošle godine, na rečenoj stranici, podaci za prosinac prošle godine pojavit će se, kako saznajemo od njihove službe za odnose s javnošću, krajem ovog mjeseca.

Da ne bismo mjesec dana čekali podatak koji se odnosi samo na prosinac prošle godine, uzeli smo prosjek do sada objavljenih podataka. Za razdoblje od 1. siječnja do 1. prosinca prošle godine priljev od poreza na naftne derivate iznosi pet milijardi 521 milijun i 506 tisuća kuna te smo prema tom iznosu izračunali kako je od poreza država u cijeloj prošloj 2011. godini zaradila tek nešto više od šest milijardi kuna. Usporedbe radi, u državni proračun u 2010. godini u nacionalnu blagajnu slilo se čak milijardu kuna više. Ukupno je, dakle, od trošarina i poreza na gorivo, prošle godine država zaradila oko 11 i pol milijardi kuna.

Uzevši u obzir da je cijena goriva u 2010. godine još uvijek bila ispod ondašnje 'psihološke granice' od 10 kuna po litri, za Eurosuper 95, a u 2011. godini ju je vrlo brzo probila, ovaj se 15-postotni pad prihoda od poreza može objasniti jedino time da su građani prisiljeni sve manje i manje koristiti svoja vozila. S tim na umu, vrlo je realno pretpostaviti da će se taj trend samo pojačati uslijed najavljenih povećanja cijena goriva, podizanja PDV-a sa 23 na 25 posto i postavljanja nove 'psihološke granice' na 12 kuna za litru benzina.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projektaVi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji prekopripadajuće aplikacije na Facebooku