OD TRAVNJA

Cigarete poskupljuju za dvije kune

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 30.04.2015 15:30
  • Objavljeno 26.03.2009 u 12:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog novog sustava trošarina, TDR će u travnju cijene svojih proizvoda povećati za dvije kune da se od jedne od naših najuspješnijih kompanija ne bi pretvorio u gubitaša

Pojašnjavajući razloge poskupljenja cigareta, predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković istaknuo je da, ako bi zadržali postojeći nivo cijena, prihodi tvrtke smanjili bi se za 30 posto ili, na godišnjem nivou, za 450 milijuna kuna.

'To bi TDR iz jedne od najuspješnijih hrvatskih kompanija pretvorilo u gubitaša. I uz ovo povećanje cijena od 20 posto, prihodi TDR-a smanjit će se za tri posto.' U prvom kvartalu uz poskupljenje od jedne kune, TDR je zabilježio pad prodaje od pet posto, a s daljnjim poskupljenjem očekuju dvoznamenkasti pad prodaje.

Izmjenama modela oporezivanja koje je Sabor usvojio 20. ožujka, ukupno je trošarinsko opterećenje povećano za 27 posto. Smanjeno je porezno opterećenje na skupim cigaretama, a povećano na jeftinim, tvrde u TDR-u.

Promjenom zakonske regulative na duhansku industriju u Hrvatskoj, osim povećanja maloprodajne cijene cigareta povećat će se nelegalna trgovina i prekogranična kupnja, smatraju u TDR-u, navodeći da će kutija Ronhilla u Hrvatskoj stajati 18 kuna, dok će u BIH iznositi 7,6 kuna, a Srbiji 7,8 kuna.

Upozoravaju kako će se pogoršati položaj domaćih proizvođača duhana u Podravini i Slavoniji. Tomašković navodi kako su dosad koristili više od 70 posto domaćeg duhana u svojim proizvodima koji su plaćali trećinu više od svjetske cijene, dok će 'zbog promjena početi tržišno kupovati duhan tamo gdje im je isplativo'

U TDR ističu da je Hrvatska imala prekratko prijelazno razdoblje, pa ćemo direktive EU-a dosegnuti čak tri godine prije ulaska u Europsku uniju. Upozoravaju da će Hrvatska uz Irsku prema kupovnoj moći potrošača imati najskuplje cigarete u Europi.

Za siromašnije pušače, u TDR-u su odlučili cijenu Yorka povećati samo za kunu, dok će cijena za sve ostale njihove brandove porasti za dvije kune. Što se pak tiče punjenja proračuna, Tomašković misli da bi proračunski prihodi značajno porasli kada bi TDR prodavao istu količinu cigareta, no bude li pad prodaje značajniji, i u proračunu će se naći manje prihoda.

Kao posljedicu poskupljenja cigareta, u TDR-u očekuju pojavljivanje jeftinijih internacionalnih brendova cigareta. Od 6. svibnja, poštujući odredbe novog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, TDR će izbaciti iz svojih  brandova nazive 'lights', 'superlights' i 'ultra' te jasno istaknuti zdravstveno upozorenje: pušenje ubija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi