NOVE CIJENE OD 15. SRPNJA

Cigarete će poskupjeti do dvije kune

21.06.2013 u 16:22

Bionic
Reading

Tvornica duhana Rovinj (TDR) poslovala je u skladu sa zakonima i važećim propisima i bilo kakve optužbe usmjerene prema TDR-u su neutemeljene, istaknuo je danas predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro, upitan za komentar jučerašnjih izjava ministra financija Slavka Linića, prilikom predstavljanja izmjena Zakona o trošarinama, da su proizvođači cigareta potkradali državu.

Najavio je i da se nove cijene cigareta očekuju oko 15. srpnja te kako će poskupjeti "u grubo" između jedne i dvije kune.

Zakonskim izmjenama, koje je Vlada jučer uputila Saboru, predviđa se obveza proizvođača da prilikom svake promjene cijena cigareta, bilo zbog vlastite politike cijena ili trošarina, popišu sve zalihe cigareta u pogonima, skladištima i na prodajnim mjestima.

Popisivanje zaliha, kazao je Zadro, neće predstavljati problem za TDR, no zabrinjava da se ne definira gdje se sve zalihe trebaju popisivati. Spominje se i maloprodaja, no u ovom trenutku ni mi ni maloprodaja ni zakonodavstvo nemamo infrastrukturu kojom bi vršili popis količina u 'kanalima', rekao je.

Izmjene zakona trebale bi se početi primjenjivati od 1. srpnja, odnosno od ulaska Hrvatske u EU, a Zadro smatra da industrija nije imala dovoljno vremena za pripremu te je mišljenja kako bi bilo važno ostaviti im vremena da se pripreme na nove uvjete poslovanja, predviđene novim odredbama u zakonu o trošarinama.

Kazao i da je danas teško reći koliko će ovo povećanje trošarina imati utjecaja na tržište, ali da se može očekivati daljnji trend smanjenja legalnog tržišta.

Iskustvo nas uči da kada su povećanja poreza učestala i u velikom iznosu, to ima brz utjecaj na razvoj neoporezive potrošnje, istaknuo je.

Pozdravio je pak novinu prema kojoj cijene više neće biti istaknute na markicama i naglasio da je to dobra odluka, koja će omogućiti da proizvođači budu fleksibilniji po pitanju novih cijena.

Uz ostalo, Zadro je istaknuo i da je TDR u završnoj fazi instalacije tvornice u Iranu, investicije vrijedne 30 milijuna eura, a vjeruje da ta tvornica biti otvarena do kraja ove godine.

Inače, sa 11,6 milijardi prodanih cigareta, 1,74 milijarde kuna ukupnih prihoda i više od 60 posto prodaje ostvarene u izvozu u 2012. godini, TDR je ojačao poziciju jednog od vodećih hrvatskih izvoznika i lidera među proizvođačima cigareta u jugoistočnoj Europi, istaknuli su predstavnici tvrtke na današnjem godišnjem susretu s novinarima iz Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe u kojima tvrtka posluje.

TDR svoje proizvode plasira na 15 tržišta, u jugoistočnoj Europi ostvaruje 44 posto prodaje, a 18 posto u ostalim dijelovima Europe, na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.