privatni portfelj

Porezne povlastice, nekretninski poslovi i 'offshore' ulaganja. Hoće li nakon smjene na tronu Charles III ostati 'biznismen'?

01.10.2022 u 18:30

Bionic
Reading

Desetljećima je bio princ od Walesa, rukovao se na prigodnim svečanostima i držao govore. Kralj Charles III istovremeno je gradio imperij težak više od milijardu funti, a on i dalje raste. Nije lako razlučiti što točno pripada 73-godišnjem Charlesu, a što državi. Krunski dragulji, dvorac Windsor i Buckinghamska palača te ostale raskoši pripadaju Velikoj Britaniji, a ne kraljevskoj obitelji. Međutim velik je i privatni portfelj kralja čiji će se lik naći na novim kovanicama i novčanicama u Velikoj Britaniji. Njegove poslovne interese obilježili su porezne povlastice, poslovi u sektoru nekretnina i 'offshore' ulaganja

Dok je još bio princ, Charles je pretežni dio prihoda ostvarivao od vojvodstva Cornwall, ustrojenog kao privatne firme kojoj pripada preko 50.000 hektara zemlje u više od 20 grofovija u Engleskoj i Walesu. Ono obuhvaća 260 poljoprivrednih imanja, kao i šume, stambene i poslovne zgrade. Čak i dijelovi obale pripadaju vojvodstvu.

Charles raspolaže i brojnim bankovnim računima. Vojvodstvo je osnovano 1337. s idejom da nasljedniku prijestolja osigura prihode. On ne smije otuđiti tu imovinu, ali od nje ubire prihod, piše Tim Rooks za Deutsche Welle.

Težište na upravljanju nekretninama i iznajmljivanju

Još 1969. godine, kad je napunio 21 godinu, Charles III dobio je pravo na cjelokupne prihode tog vojvodstva. Od 80-ih počeo je pokazivati sve veći smisao za poslove te unio novosti u to veliko poduzeće, a koje je do tada bilo prilično ležerno vođeno.

'Charles se uključio u profesionalizaciju tvrtke', kaže Laura Clancy sa Sveučilišta u Lancasteru, autorica knjige o poslovima kraljevske obitelji. 'Vojvodstvo je, recimo, zaposlilo menadžera i druge profesionalce koji su diversificirali portfelj', dodala je. Upravljački tim sada broji 180 ljudi u sjedištu u Londonu i drugim mjestima. Težište je i dalje na upravljanju nekretninama i iznajmljivanju.

Koristio svoj utjecaj za donošenje pogodnih zakona?

Međutim 2017. novinarsko istraživanje, poznato kao Rajski papiri, pokazalo je da je novac završavao i u offshore firmama. Bilo je to nezgodna situacija za Charlesa, no tada je jedan od glasnogovornika rekao da princ 'nije imao pojma o tome te da su te odluke donosili drugi', piše Deutsche Welle.

Iako su ugovori o zakupu zemljišta stari, mnogi zakupci su se s vremena na vrijeme žalili na praksu vojvodstva. Prošle godine se, naime, saznalo da je Charles koristio svoj utjecaj za to da zakoni Velike Britanije ne bi dozvolili otkup zemljišta. Vojvodstvo je bilo njegov rudnik zlata, piše Deutsche Welle.

Prihodi su posljednjih godina vrtoglavo rasli. Prije dva desetljeća novi kralj je ubirao deset milijuna funti u fiskalnoj godini, a u prošloj čak 23 milijuna funti. Vrijednost vojvodstva je u tom razdoblju porasla s 400 milijuna na 1,05 milijardi funti. Vojvodstvo je pritom oslobođeno poreza na dobit. Doduše, od 1993. Charles dobrovoljno plaća porez na prihod od vojvodstva, ali na iznos koji ostaje kada se odbiju njegovi službeni rashodi.

  • +31
Princ William i kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Vianney Le Caer / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tri nova izvora prihoda

S obzirom na smjenu na tronu, vojvodstvo Cornwall prelazi u ruke princa Williama. No kralj Charles ima tri nova izvora prihoda: vojvodstvo Lancaster, imanja u vlasništvu britanske krune (Crown Estate) te prihode od naslijeđene osobne imovine pokojne kraljice Elizabete II, piše Deutsche Welle.

Vojvodstvo Lancaster može se usporediti s Cornwallom. Ono također ne pripada monarhu osobno, ali on ubire njegove prihode. Lancaster obuhvaća 18.000 hektara zemlje, ali i luksuzne nekretnine u Londonu. Prošle godine je to vojvodstvo kraljici donijelo 24 milijuna funti, a vrijedi 652 milijuna funti.

Osobni imetak kraljice Elizabete II lani procijenjen na 410 milijuna eura

Crown Estate čini mnoštvo nekretnina koje pripadaju kruni. Također nije u vlasništvu kraljevske obitelji, ali ona ima pravo na njegove prihode. Prošle godine dobit mu je iznosila 313 milijuna funti, od čega je kraljici isplaćeno 86 milijuna za izdatke, poslugu, putovanja i održavanje dvoraca. Ostatak novca otišao je u državni proračun.

A tu je i naslijeđe kraljice Elizabete II. Posjedovala je dvorac Balmoral u Škotskoj, imanje Sandringham, trkačke konje, gotovinu te jedinstvenu kolekciju dragulja, umjetnina i namještaja, prikupljanih generacijama. Prošle godine Forbes je procijenio osobni imetak kraljice na oko 410 milijuna eura.

  • +51
Pogreb kraljice Elizabete II Izvor: Profimedia / Autor: HANNAH MCKAY / AFP / Profimedia

Ogromno bogatstvo smeta mnogima u Velikoj Britaniji

Koliko je poznato, kraljica se nije miješala u poslove s investicijama. Hoće li Charles III kao kralj nastaviti biti biznismen?

Toliko bogatstvo, kao podsjetnik na nekadašnju svemoć kraljeva, danas smeta mnogima u Velikoj Britaniji. Također i to što je, zbog sporazuma starog nekoliko desetljeća, Charles oslobođen uobičajenog poreza na nasljedstvo od 40 posto. Drugi pak kažu da je takva raskošna kraljevska obitelj magnet za turiste i odlična reklama za Ujedinjeno Kraljevstvo, piše Deutsche Welle.

Clancy naziva kraljevsku obitelj 'tvrtkom'. Ali uvjerena je da je bogatstvo, skriveni poslovi i nejednakost – a monarhija podrazumijeva nejednakost – nikada neće ugroziti.