TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi četvrti dan zaredom u crvenom, u fokusu dionica Optima Telekoma

Bionic
Reading

Početak novog trgovinskog tjedna obilježilo je nešto življe trgovanje na Zagrebačkoj burzi po pitanju dioničkog prometa, dok su indeksi nastavili negativan niz od prošlog tjedna

Indeks CROBEX je s blagim padom od 0,2 posto uknjižio svoj četvrti uzastopni gubitak, dok je njegova uža inačica, indeks CROBEX10 izgubio 0,4 posto na vrijednosti. Svi sektorski indeksi su zaključili s negativnim predznakom, a najviše je izgubio indeks transportnog sektora, koji je potonuo 3,8 posto.

Ukupno je protrgovano oko 14,6 milijuna kuna, od čega je 2,8 milijuna kuna protrgovano u blok trgovanju dionicom Hrvatskog Telekoma, dok je dionica ACI-a prikupila 2,1 milijun kuna putem blok transakcija.

U redovnom trgovanju su tri izdanja uspjela prikupiti milijunske promete. Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su na prometu nešto manjem od 3 milijuna kuna oslabile 0,8 posto. Aktivne su bile i dionice Optima Telekoma, koje su na prometu od 2,8 milijuna kuna uzletjele 27,5 posto te time pokupile titulu dobitnika dana.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Među milijunaše se ugurala još redovna dionica Adrisa, s prometom od 1,7 milijuna kuna, pri čemu je zaključila nepromijenjeno na 500 kuna.

Uz već spomenutu dionicu Optima Telekoma, dobre izvedbe su imale i dionice AD Plastika i Ericsson Nikola Tesle, koje su ojačale redom 1,4 posto i 1,3 posto.

S druge strane, titulu gubitnika dana je pokupila dionica FTB Turizma, koja je potonula 5 posto, a slijede je dionice Liburnia Riviera Hotela i Končar Elektroindustrije, s padom cijena od 4,1 posto i 3,6 posto.

Dobitnik dana:   Optima Telekom  +27,50%  4,08 kuna

Gubitnik dana:   FTB Turizam  -5,00%   1.330,00 kuna

CROBEX:  -0,21%  1.847,38 bodova

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.