POZITIVNI TRENDOVI

Čedo Maletić izvlači HPB iz krize

01.12.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Imovina Hrvatske poštanske banke je tijekom listopada uvećana za 369 milijuna kuna te je krajem mjeseca iznosila 14,8 milijardi kuna. 'Time je prekinut negativan trend iz prva tri kvartala kad je banka zbog višestrukog povećanja rezervacija za gubitke po kreditnom portfelju objavila i značajan gubitak u poslovanju', stoji u priopćenju HPB-a o pozitivnim trendovima u poslovanju banke

Koncem listopada banka je ostvarila operativnu dobit prije rezerviranja za svu financijsku imovinu i obveze u iznosu 78 milijuna kuna, dok je ukupni gubitak smanjen sa 245 (koliko je iznosio koncem rujna) na 233 milijuna kuna. Gotovo polovica (49 posto) operativne dobiti odnosi se na povećanje neto prihoda od provizija i naknada (na godišnjoj razini povećani su 3,3 posto) te oporavak tržišta vrijednosnih papira.

Pozitivni trendovi nastavljeni su i u studenom tijekom kojeg je štednja građana povećana za 236 milijuna kuna. Toliki mjesečni porast štednje tri puta je veći od najvećeg ostvarenog tijekom prvih deset mjeseci ove godine, a povećanom interesu građana pridonijela je akcijska ponuda kamatnih stopa na štedna oročenja uvedena potkraj listopada.