EUFORIJA NA BURZI

Čačićev plan lansirao građevinske dionice

27.02.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada objavila da planira pokrenuti investicijski ciklus koji bi u ovoj godini trebao osigurati rast realnih investicija za 9,4 posto, probudila se i Zagrebačka burza. Prava euforija zahvatila je građevinske dionice, a apsolutni pobjednik je dionica Ingre, čija cijena je u samo nekoliko dana gotovo udvostručena

Iako su iz Ingre na upit Zagrebačke burze odgovorili da ne postoje nikakve materijalne činjenice koje bi mogle utjecati na porast cijene, cijena dionice nastavila je rasti. Današnji skok iznosio je 36,8 posto, a u odnosu na zaključnu cijenu od srijede (zadnji dan prije objave Vladinog plana), Ingrina dionica uzletjela je nevjerojatnih 87,3 posto.

U posljednja tri trgovinska dana znatne dobitke ostvarile su i ostale građevinske dionice - Dalekovod (+29 posto), Insitut IGH (+13,2 posto), Tehnika (+18,3 posto), Hidroelektra (+28,8 posto) i Viadukt (+7,4 posto). Jedan od razloga ovako intenzivnog rasta su i izrazito niske cijene građevinskih dionica, koje su u ovoj godini dotaknule povijesni minimum, spustivši se razinu od 20 do 30 posto knjigovodstvene vrijednosti.

Dok izdanja građevinara doživljavaju preporod, 'blu chip' dionice Ine, HT-a i Ericssona Nikole Tesle trpe gubitke. Dionica Ine našla se na udaru prodavatelja nakon odluke o prekidu poslovanja u Siriji. Potencijalni gubici koji se na mjesečnoj razini procjenjuju na 70 milijuna dolara natjerali su i strateške kupce da povuku ponude. Tijekom današnjeg dana cijena je oslabila 1,43 posto, spustivši se na 3.655 kuna.

Dioničare Ericssona Nikole Tesle obeshrabrio je pad prihoda i operativni gubitak u poslovanju. Nakon objave poslovnih rezultata dionica ERNT-a izgubila je na vrijednosti 8,23 posto, unatoč najavi visoke dividende od 170 kuna po dionici.

Pritisnuta negativnim očekivanjima u pogledu budućih prihoda kompanije, dionica Hrvatskog telekoma u tjedan dana oslabila je 2,5 posto, spustivši se na 222 kune, što je najniža cijena u posljednjih godinu dana.