NEMA NAM DRUGE

Čačić: Ili ćemo izvoziti ili ćemo nestati

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2012 14:13
  • Objavljeno 21.05.2012 u 13:51
radimir čačić

radimir čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Stabilno poslovno i pravno okruženje i kontinuitet zakonske regulative od najmanje 15 godina te oporavak investicija uvjeti su razvoja izvoznih djelatnosti, rekao je predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago na današnjoj 7. konvenciji hrvatskih izvoznika, a potrebu za investiranjem u proizvodnju za izvoz i supstituciju uvoza naglasio je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić

Bago je kazao kako izvoznici pozdravljaju spremnost Vlade za dokapitalizacijom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), smanjenje doprinosa i neporeznih nameta te pomoć tvrtkama koje će nakon ulaska Hrvatske u EU imati poteškoća u poslovanju u zemljama CEFTA-e.

Svoja očekivanja izvoznici su saželi u Deklaraciji hrvatskih izvoznika 2012. koja bi trebala biti prihvaćena u popodnevnom dijelu skupa. U njoj stoji kako, pored ostalog, očekuju afirmaciju izvrsnosti i promicanje uspješnih, zaštitu hrvatskih izvoznika na tržištu CEFTA-e, jačanje HBOR-a te pokretanje investicija u proizvodnju za izvoz.

Izvoznici traže i osiguranje povoljnih kredita kao i detaljnu studiju utjecaja ulaska Hrvatske u EU i program pripreme poduzetnika na uvjete poslovanja u EU-u.

Zahtijevaju i kontrolu trošenja državnih subvencija, njihovo smanjivanje i usmjeravanje prema izvoznicima, tehnološkom razvoju, znanosti i obrazovanju.

Darinko Bago kaže kako samo izvoz tehnološki modernih proizvoda s visokom dodanom vrijednošću može podići BDP i standard stanovništva, ali da nema ozbiljnijih investicija u izvozne grane ili supstituciju uvoza.

Trenutno je u Hrvatskoj oko 10 posto tvrtki izvoznika, a izvoz roba i usluga sudjeluje sa 40,7 posto u BDP-u, što je premalo u odnosu na inozemni dug, kaže Bago.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je kako Hrvatska mora angažirati velike neiskorištene potencijale i usmjeriti domaću pamet u stvaranje inovativnih proizvoda. Tržište će se ulaskom Hrvatske u EU otvoriti, a mi trebamo jačati svijest o vlastitom identitetu i vrijednostima, kaže Čačić.

Tragičnim je ocijenio podatak da je vrijednost investicija u Hrvatskoj pala na razinu amortizacije, što po njegovim riječima naglašava potrebu za investiranjem u izvozne proizvode i supstituciju uvoza pri čemu je spomenuo mirovinske fondove kao potencijalne ulagače.

Prostor za financiranje investicijskih projekata vidi i u preusmjeravanju novca za poticaje, posebno poljoprivredne.

Zaključio je da je pred nama perspektiva 'izvoziti ili nestati' te izrazio uvjerenje u uspjeh.

Na današnjoj konvenciji dodijeljene su nagrade 'Zlatni ključ' najuspješnijim izvoznicima za 2011. godinu.

Najbolji veliki izvoznik je tvrtka Končar - energetski transformatori, srednji Končar - mjerni transformatori, a mali tvrtka A.M.S. biomasa koja se bavi preradom drvne sirovine.

Nagradu za najinovativnijeg izvoznika u 2011. godini dobila je tvrtka P.P.C. Buzet koja proizvodi automobilske dijelove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi