velike razlike

Bush i Trump - priča o suprotnostima

02.12.2018 u 08:32

Bionic
Reading

Jedan je američki predsjednik govorio blago, drugi viče. Jedan je gradio međunarodne koalicije, drugi ih razara. Jedan je bio ratni junak, drugi je od rata pobjegao. Jedan se zvao George H.W. Bush, a drugi, Donald Trump, danas je u Bijeloj kući.

Trump je bio među prvim aktualnim i bivšim državnicima koji su odali počast 41. američkom predsjedniku, koji je umro u petak u 94. godini. Ali čak je i Trumpova lijepo sročena izjava samo naglasila nespornu i neugodnu suprotnost između čovjeka o kojem se govori i čovjeka koji govori.

Opisujući pokojnog Busha, Trump je spomenuo "nadu", "poniznost", "smirenost" i "nadahnuće". Te riječi u današnjem brutalnom američkom političkom krajobrazu, a pogotovo u Bijeloj kući, zvuče kao strani jezik. Bush, koji je oženio srednjoškolsku ljubav, živio je život bez skandala kakvi prate Trumpa, nedavno optuženog da je porno zvijezdi plaćao da ne govori o njegovoj požudi.

Bush je bio blag, diplomatski pristojna ponašanja i manira. Trump je natjecatelj čiji uspjesi, od posla s nekretninama do politike često ovise o ucjenama i dobro tempiranim uvredama. I dok je Bush, prekaljeni diplomat, slavan po formiranju goleme koalicije za Pustinjsku oluju i izbacivanje Iraka iz Kuvajta, Trump otvoreno prezire multilateralizam.

Vijest o Bushovoj smrti odmah je izazvala tugu među mnogima u Washingtonu. "Hvalisanje i uvrede danas se smatraju vrednotama dok se poniznost i dostojanstvo gledaju kao slabosti", napisao je senator Marco Rubio, čovjek koji je osjetio svu snagu Trumpova kompetitivnog instinkta kada su se sukobili u natjecanju za republikansku predsjedničku nominaciju 2016.

"Odlazak 41. predsjednika podsjeća nas na to kako pravo predvodništvo izgleda", napisao je Rubio. Bushova i Trumpova biografija u oštroj su suprotnosti. Bush je odlikovani mornarički pilot iz Drugog svjetskog rata, koji je zamalo izbjegao smrt kada mu je bilo dvadeset.

  • +13
George H. W. Bush Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Bio je kongresmen, američki veleposlanik, ravnatelj CIA-e i potpredsjednik, što ga je učinilo neupitno kvalificiranim za Ovalni ured koji je osvojio na izborima 1988. Trump svakako ima živopisnu povijest, ali političkog iskustva do Bijele kuće nije imao baš nikakvog. 

I dok je Bush pohrlio prijaviti se u vojsku u vrijeme Drugog svjetskog rata, Trump je najmanje pet puta izbjegao novačenje u rat njegova naraštaja - Vijetnam.  Bush je svojim životom pokazao posvećenost američkim tradicijama i političkim institucijama, Trump ih se trudi okrenuti naglavačke. 

O svojim je političkim protivnicima Bush govorio s poštovanjem i biranim riječima, a Trump  ih naziva "slabićima", "pokvarenjacima", "ligavcima" i "gubitnicima". 

Vođa demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer, kojega Trump često naziva cmizdravcem, kazao je da mu nedostaje Bushova sposobnost da razgovara sa svojim oponentima. "To je ono što nam danas stvarno treba".