POTOP DIONICA IGH I TEHNIKE

Burzovni spekulanti ostali na suhom

03.03.2010 u 16:42

Bionic
Reading

Neslavni završetak sage o 'poslu stoljeća' u Crnoj Gori grubo je prizemljio dionice IHG Instituta i Tehnike, koje su proteklih tjedana bile glavna meta burzovnih spekulanata. Već na samom otvaranju burze obje dionice završile su u negativnoj blokadi, a nisu se značajnije oporavile do kraja današnjeg trgovanja

Dionica IHG Instituta završila je na 2.615,38 kuna, što predstavlja pad od 15,45 posto u odnosu na jučerašnju cijenu, a dionica Tehnike potonula je 14,86 posto i završila na 1.597,99 kuna

Proturječne informacije o ishodovanju garancija koje su danima stizale sa različitih strana, pretvorile su trgovanje dionicama IGH Instituta i Tehnike u pravu kladionicu. Cijene su skakale na svaki signal o pozitivnom ishodu traganja za garancijama i tonule nakon svakog demantija.

Istragu o mogućim zlouporabama povlaštenih informacija pokrenula je i Hanfa, iz koje su za tportal potvrdili da i dalje prate trgovanje dionicama IHG Instituta i Tehnike te da poduzimaju sve potrebne radnje unutar svojih nadležnosti i ovlasti.

Najveću pomutnju izazvala je objava od 9. veljače kojom je hrvatski konzorcij potvrdio predaju 'garancija'. Međutim, pokazalo se da su to bila samo pisma namjere, a ne ozbiljne garancije.

Uslijedile su vijesti o pregovorima s različitim financijskim institucijama, a u lobiranje se uključila i premijerka Jadranke Kosor koja je tim povodom posjetila crnogorskog premijera Đukanovića. Na kraju je u zadnji čas pribavljena garancija jednog američkog investicijskog fonda, ali pokazalo se da to ni izdaleka ne zadovoljava zahtjeve tendera.

Nakon što su velike nade pale u vodu, još jednom se pokazalo da je burza nemilosrdna prema svima koji svoja očekivanja grade na glasinama i poluinformacijama.