tržište kapitala

Burza zaključila na najvišoj razini od studenog

Bionic
Reading

Pozitivan sentiment na Zagrebačkoj burzi s kraja prošlog tjedna se nastavio i u novom trgovinskom tjednu, dionički indeksi su u ponedjeljak blago ojačali, dok se likvidnost zadržala na skromnim razinama.

Oba indeksa, CROBEX te njegova uža inačica CROBEX10, su ojačali blagih 0,3 posto, pri čemu je CROBEX zaključio na 1.773, 8 bodova, što je njegova najviša razina od studenog prošle godine. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks prehrambenog sektora s rastom od 0,3 posto, dok je najviše izgubio indeks sektora građevine, koji je potonuo 1,8 posto.

Ukupno je protrgovano oko 5,3 milijuna kuna, a tri izdanja su ostvarila milijunske promete. Najaktivnije su bile dionice Hrvatskog Telekoma, s prometom od 1,3 milijuna kuna, pri čemu su zaključile nepromijenjeno na 160 kuna, a slijede ih dionice Atlantic Grupe i povlaštene dionice Adrisa, obje s prometom nešto većim od milijun kuna, pr čemu su prve zaključile nepromijenjeno, dok su povlaštene dionice Adrisa porasle 1,9 posto, nakon što je kompanija najavila nastavak programa otkupa vlastitih dionica, te time pokupile titulu dobitnika dana.

Dobre izvedbe je imalo i redovno izdanje Adrisa, čija je cijena ojačala 1,7 posto, a slijede ih dionice Končar Elektroindustrije i Maistre, s rastom cijena od 0,8 posto i 0,7 posto. Na strani gubitnika, dionice Varteksa su potonule 4,2 posto, dok su dionice Končar D&ST i Valamar Riviere oslabile redom 3,1 posto i 1,2 posto.

Dobitnik dana Adris +1,87% 436,00

Gubitnik dana Varteks -4,21% 18,20

CROBEX +0,25% 1.773,77

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.