DESET NAJVEĆIH

Burza uvodi novi indeks - Crobex10

30.07.2009 u 14:39

Bionic
Reading

Zagrebačka burza od 7. rujna uvodi novi specijalizirani pokazatelj tržišnog trenda, indeks CROBEX10 u čiji će izračun biti uključeno deset dionica iz sastava indeksa Crobex s najvećom 'free-float' tržišnom kapitalizacijom i prometom, izvijestili su danas sa Zagrebačke burze.

'U cilju unapređenja procesa informiranja investicijske javnosti, kao i želje za poboljšanjem transparentnosti i usporedivost podataka, Zagrebačka burza pristupila je izradi nove kategorije indeksa, koji će svojom kvalitetom nastaviti pozitivne trendove započete formiranjem Crobexa', navodi se u izvješću Zagrebačke burze.

Svrha uvođenja novog indeksa razvoj naprednijih alata za analiziranje i uspoređivanje podataka sa tržišta. CROBEX10 biti će mnogo uži indeks od standardnog Crobex indeksa, a kreiran je kao podloga za izradu investicijskih proizvoda, kao što su indeksni fondovi i strukturirani proizvodi.

Sastav novog indeksa revidirat će se polugodišnje, tjedan dana nakon revizije CROBEX-a, a biti će vagan na osnovu 'free-float' tržišne kapitalizacije. Težina pojedine dionice ograničiti na 20 posto, kako bi se izbjegla dominacija dionica s velikom kapitalizacijom.