TRŽIŠTE KAPITALA

Burza u plusu, promet ojačao

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala utorak je ipak zaključilo u zelenom, iako su dionički indeksi većinu dana proveli izmjenjujući se iz pozitivnog u negativni teritorij. Tek je kraj dana donio nešto življe trgovanje i porast indeksa. Oba dionička indeksa, CROBEX i CROBEX10, ojačala su oko 0,4 posto. Sektorski gledano, na dobitku je najviše bio indeks industrije s plusom od 1,5 posto, dok je gubitnike predvodio građevinski sektor potonuvši 3,6 posto

Ukupan dionički promet iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je veliki skok u odnosu na skromnih 3,1 milijun kuna dan ranije. Međutim, i dalje možemo govoriti o skromnoj likvidnosti na burzi koja je prisutna kroz cijelu ovu godinu. Tri su milijunaša bila prisutna u današnjem trgovanju: dionica Podravke, povlaštena dionica Adrisa te dionica Zagrebačke banke, sve sa nešto iznad milijun kuna prometa.

Najtrgovanjija je bila dionica Podravke, koja je na 1,6 milijuna kuna prometa ojačala 1,6 posto. Povlaštena dionica Adrisa zabilježila je blagi pad cijene od 0,2 posto, dok je dionica Zagrebačke banke porasla 2 posto, što je svrstava među glavne jučerašnje dobitnike. Nadomak milijun kuna bila je dionica Hrvatskog Telekoma, koja je pri tome ojačala 1,2 posto te zaključila dan na 140,15 kuna. Dionica Atlantske plovidbe također je bila dosta aktivna, sa oko 860 tisuća kuna prometa i uz pad cijene od 2,2 posto, što joj je priskrbilo titulu gubitnika dana.

Od cjenovnih padova, među likvidnijim izdanjima vrijedi još izdvojiti tek dionicu Uljanik plovidbe, čija je cijena oslabila 1,3 posto.

Dobitnike predvodi dionica Viktor Lenca sa skokom od 3,8 posto, nakon što je kompanija objavila poziv na glavnu skupštinu koji uključuje prijedlog dividende u iznosu od 0,75 kuna po dionici. Dionica Peveca također je imala dobar dan sa skokom od 3,6 posto, nastavljajući tako sa snažnom izvedbom koja je u prvom redu posljedica obavijesti o javnoj ponudi za kupnju dionica od strane Samoborke.

Dobitnik dana Viktor Lenac +3,83% 6,23
Gubitnik dana Atlantska plovidba -2,24% 120,88
Crobex +0,40% 1.695,86

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.