tržište kapitala

Burza u crvenom, promet sirotinjski

Kovanice u novčaniku - ilustracija

Kovanice u novčaniku - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Domaće tržište kapitala je u srijedu nastavilo sa skromnom likvidnošću, te je protrgovano svega 2,6 milijuna kuna što je tek nešto više nego dan ranije, ali svega trećina od ionako skromne prosječne dnevne likvidnosti iz prošle godine.

Dionički indeksi su kliznuli u crveno, gdje je CROBEX kliznuo 0,3 posto na 1755,5 boda, što je najniža razina u tjedan dana, dok je uži indeks CROBEX10 pao 0,2 posto.

Trgovanje je opet prošlo bez milijunaša, a najlikvidnija dionica je bila ona Hrvatskog Telekoma, koja je na 600 tisuća kuna prometa zabilježila rast cijene od 0,7 posto. Ostala izdanja su imala ispod pola milijuna kuna prometa, a izdvajaju se dionice Atlantske plovidbe s 350 tisuće kuna prometa i padom cijene od 4 posto, gdje se navedena dionica već neko vrijeme nalazi pod prodajnim pritiscima zbog usporavanja globalnog gospodarstva a pogotovo Kine.

Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere koja je na nešto ispod 300 tisuća kuna prometa oslabila 0,6 posto. Gubitnik dana je inače slabo likvidna dionica Ilirije koja je potonula 11 posto pri 22 tisuće kuna prometa, a slijedi ju Ingra sa 6,3 posto minusa. Među dobitnicima vrijedi izdvojiti dionicu Varteksa s 1,9 posto plusa, kao i dionicu Đuro Đaković Grupe s porastom od 1,2 posto, nakon što je kompanija objavila vijest o napuštanju neprofitabilnog segmenta proizvodnje teške opreme.

Dobitnik dana Varteks +1,91% 16,00

Gubitnik dana Ilirija -11,11% 168,00

CROBEX -0,34% 1.755,51

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!