ZAGREBAČKA BURZA

Burza u blagom minusu, Optima Telekom i Dalekovod dobitnici dana

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala je u četvrtak prevladalo negativno raspoloženje, uz blage minuse dioničkih indeksa te nešto viši promet nego dan ranije

Indeks CROBEX je nakon tri uzastopna dana rasta zaključio s negativnim predznakom, kliznuvši za 0,21 posto na 1.783,77 bodova, što je njegov tek drugi pad vrijednosti u posljednjih devet trgovanja. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je oslabio za 0,28 posto na 1.042,72 bodova, dok je među sektorskim indeksima najbolju izvedbu imao građevinski CROBEXkonstrukt sa skokom vrijednosti većim od šest posto.

Promet se u odnosu na dan ranije povećao na oko devet milijuna kuna, prvenstveno zahvaljujući velikim blok transakcijama, i to povlaštenim dionicama Adrisa u vrijednosti od 2,9 milijuna kuna te dionicama Zagrebačke banke u vrijednosti od 2,1 milijuna kuna, U redovnom trgovanju, pak, je ostvaren promet od četiri milijuna kuna.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Najlikvidnije izdanje su bile dionice Optima Telekoma s 853 tisuće kuna prometa, koje su nakon jednodnevnog predaha nastavile uzlazni trend skokom cijene za 8,71 posto na 2,62 kuna, što je njihova najviša cijena još od veljače prošle godine. Dionice Dalekovoda su imale još i bolju izvedbu, uzletjevši više od 11 posto na 7,70 kuna, dok su dionice INA-e porasle za 2,56 posto na 3.200,00 kuna.

Slab dan među likvidnijim izdanjima su imale dionice Kraša i Janafa, oba izdanja s minusima od oko 1,5 posto, te Valamar Riviera, Zagrebačka banka i povlaštene dionice Adrisa koji su redom uknjižili gubitke od oko jedan posto.

Dobitnik dana: Dalekovod +21,21% 7,70 kn

Gubitnik dana: Uljanik -10,57% 2,20 kn

CROBEX: -0,21% 1.783,77 kn

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.