dan na burzi

Burza porasla najviše u zadnja četiri mjeseca, HT i Podravka u fokusu

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala se u srijedu trgovalo u vrlo optimističnom raspoloženju, pri čemu su svi dionički indeksi osjetno porasli, najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma, a dobitnik dana su bile dionice Podravke. Zagrebačka burza zabilježila je svoj najbolji dan u zadnja četiri mjeseca po pitanju ostvarenog rasta dioničkih indeksa. U vrlo pozitivnom ozračju, indeks CROBEX je porastao za 1,64 posto, što je njegov najveći dnevni porast još od 26. svibnja, te zaključio na 1.645,58 bodova, što je njegova najviša razina u više od tri mjeseca. I drug indeksi su ostvarili značajne dobitke, a najviše se istaknuo indeks prehrambenog sektora CROBEXnutris, čija je vrijednost skočila za više od tri posto.

Likvidnost se poboljšala u odnosu na prethodni dan te je ukupni dionički promet iznosio 11,7 milijuna kuna. Dionice Hrvatskog Telekoma su ostvarile daleko najveći promet od 6,6 milijuna kuna, ostvaren u redovnom i blok trgovanju, pri čemu im se cijena dodatno povećala za 1,14 posto na 178,00 kuna, njihovu najvišu razinu u zadnjih sedam mjeseci.

Aktivno se trgovalo i dionicama Podravke, koje su uknjižile promet nešto veći od milijun kuna te bile jedan od najznačajnijih dobitnika, s obzirom da im se cijela povećala za 4,19 posto na 448,00 kuna, čime su gotovo u potpunosti eliminirale gubitke pretrpljene zbog previranja uslijed korona krize.

Svih deset najaktivnijih izdanja su zaključili s dobicima, a izdvajaju se dionice Tankerske Next Generation porastom od 2,8 posto na 55,00 kuna te Ericsson Nikola Tesla, čije su dionice dobitkom od 2,35 posto dosegnule 1.350,00 kuna, najvišu razinu od kraja veljače. Gubitnici se mogu prebrojati na prste jedne ruke – bilo ih je svega četiri, a među njima je najveći minus iznosio tek 1,33 posto, kojeg su upisale dionice Privredne banke Zagreb.

Dobitnik dana Podravka +4,19% 448,00

Gubitnik dana PBZ -1,33% 740,00

CROBEX +1,64% 1.645,58

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE