tržište kapitala

Burza opet zaronila u crveno, prometi sve viši

Bionic
Reading

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u srijedu je bilo u znaku rasprodaja, indeksu su se vratili u negativan teritorij, dok je likvidnost živnula.

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 1.785,79 bodova, što predstavlja pad od 0,2 posto, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 oslabio 0,3 posto. Sektorski gledajući, gubitnike je predvodio indeks transportnog sektora, koji je potonuo 2,9 posto, dok su u zelenom zaključili indeksi prehrambenog i turističkog sektora, s rastom vrijednosti od 2,2 posto i 0,2 posto.

Ukupno je protrgovano oko 11,5 milijuna kuna, a preko polovice prometa je ostvarilo jedno izdanje. Tako se najviše trgovalo dionicama Brodogradilišta Viktor Lenac, koje su na prometu od 6,9 milijuna kuna zabilježile pad vrijednosti od 3,8 posto. Milijunski promet su ostvarile još samo dionice Podravke, i to od oko 1,8 milijuna kuna, pri čemu im je cijena uzletjela 5,6 posto, nakon što je kompanija objavila rezultate za prvo tromjesečje te odluku o isplati dividende u iznosu od 7 kuna po dionici.

Uz već spomenute dionice Viktor Lenca, od likvidnijih izdanja loše izvedbe su imale i dionice Dalekovoda te Ericsson Nikola Tesle, koje su oslabile redom 2,8 posto i 2,6 posto. Na strani dobitnika, dionice Liburnia Riviera Hotela su porasle 4 posto, dok su dionice Kraša i Maistre ojačale redom 0,9 posto i 0,7 posto.

Dobitnik dana Podravka +5,56% 285,00

Gubitnik dana Brodogradilište Viktor Lenac -3,83% 8,80

CROBEX -0,16% 1.785,79

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.