TRŽIŠTE KAPITALA

Burza na najnižoj razini u zadnja tri tjedna, Valamar pod jakim pritiskom prodavatelja

Bionic
Reading

Spoj lošijeg raspoloženja i iznadprosječne aktivnosti investitora na hrvatskom tržištu kapitala je rezultirao osjetnim gubicima dioničkih indeksa, pri čemu su prednjačile dionice Valamar Riviere

Na Zagrebačkoj burzi je prevladalo negativno raspoloženje na otvaranju novog tjedna te su se dionički indeksi i većina aktivnih izdanja našla pod pojačanim prodajnim pritiskom. Indeks CROBEX je kraj dana dočekao s minusom od 0,86 posto na 1.592,21 bodova, što je njegova najslabija izvedba te najniža razina u zadnja tri tjedna. I drugi dionički indeksi su većinom trpjeli gubitke, a kod sektorskih indeksa je najlošije prošao CROBEXindustrija s minusom od 2,53 posto.

Ukupni dionički promet je iznosio nešto manje od deset milijuna kuna, pri čemu se sa dva izdanja trgovalo u milijunskim iznosima. Najlikvidnije izdanje su bile dionice Valamar Riviere s prometom od 3,6 milijuna kuna, koje su se našle pod jakim pritiskom prodavatelja i zaključile s padom cijene za 3,66 posto na 23,70 kuna, iako su tijekom dana bilježile i znatno nižu cijenu. Milijunski promet još su imale i dionice Podravke, koje su oslabile za 0,48 posto na 413,00 kuna.

Među ostalim likvidnijim izdanjima su također prevladali gubici. Dionice Đuro Đaković Grupe su ponovno imale loš dan te su potonule za više od devet posto na 1,80 kuna, dok su Končar D&ST i Čakovečki mlinovi zabilježili cjenovni pad od 8,27 posto, odnosno 7,69 posto. Među deset najaktivnijih izdanja su bila tek dva dobitnika, i to Institut IGH te Arena Hospitality Group, koji su porasli za 0,96 posto, odnosno 0,75 posto.

Dobitnik dana: Sunce Hoteli +4,08% 102,00

Gubitnik dana: Solaris -11,50% 354,00

CROBEX: -0,86% 1.592,21

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.