DALIBOR BALGAČ:

Burza će ove godine rasti, ali nema mjesta euforiji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.01.2011 09:32
  • Objavljeno 03.01.2011 u 09:28
burza

burza

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Zahvaljujući otkupu dionica Ine od sredine prosinca i vraćanju dijela novca u najlikvidnija izdanja, na Zagrebačkoj je burzi prošla godina završila rastom Crobex indeksa, a i u 2011. godini se očekuje pozitivno trgovanje, s obzirom da se očekuje rast gospodarstva

'Burzovni indeksi održali su se iznad vode u 2010. godini zahvaljujući aktivnostima oko otkupa dionice Ine od sredine prosinca. Imajući na umu procjene o anemičnom gospodarskom rastu, u 2011. godini možemo očekivati nešto pozitivnije trgovanje, no definitivno nema mjesta za euforiju', kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Analitičari procjenjuju da bi domaće gospodarstvo u 2011. moglo porasti oko 1,5 posto, nakon dvije godine pada aktivnosti.

Kako Balgač procjenjuje, zarade domaćih kompanija vjerojatno su dosegnule dno između trećeg tromjesečja i kraja prošle godine. 'Budući da je riječ o cikličkom kretanju, svaki puta kad zarade kompanija dosegnu dno, investitori se počnu pozicionirati u dionice za slijedeći ciklus rasta zarade, a on će vjerojatno uslijediti u idućim tromjesečjima', navodi Balgač.

Za rast zarada najbolje su pozicionirane izvozne orijentirane kompanije, dok će zarade onih kompanija koje uglavnom ovise o domaćoj potražnji biti pod pritiskom sporog rasta gospodarstva, ocjenjuje Balgač.

Na svjetskim burzama i u 2011. godini postoje dobre pretpostavke za nastavak rasta cijena dionica, smatra Balgač.

Tržišta u razvoju predvode oporavak svjetskog gospodarstva, a svoj doprinos rastu globalnog gospodarstva ove godine dat će i razvijena svjetska gospodarstva, prije svega američko i europska, kaže Balgač.

Srednjem sloju građana u zemljama u razvoju postupno jača životni standard te vjerujem da će zbog toga ojačati potražnja za proizvodima više dodane vrijednosti, koje se dominantno proizvode u razvijenim gospodarstvima, ističe Balgač.

'Uz optimistične gospodarske procjene, brojni analitičari povisuju procjene zarada kompanija u SAD-u i Europi za ovu godinu. Rast prinosa po obveznicama ukazuje da i investitori u te vrijednosne papire percipiraju održiviji gospodarski rast ove godine', navodi Balgač.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi