YUNUS PORUČIO HRVATSKOJ

'Budite predvodnici u ukidanju siromaštva'

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 01.10.2009 20:07
  • Objavljeno 01.10.2009 u 13:05
yunus tht darujmo znanje

yunus tht darujmo znanje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Svjetski poznat i priznat profesor Muhammad Yunus, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2006. godine, predstavio je na današnjoj T-HT-ovoj konferenciji 'Znanjem rastemo' koncept mikrokreditiranja i socijalnog biznisa

Predstavljajući koncept mikrokredita, koji je započeo 70-ih godina u Bangladešu, istaknuo je da je on potpuno suprotan klasičnom bankarstvu. U njegovom je središtu povjerenje, usmjeren je prije svega na siromašno seosko stanovništvo i pretežno na žene. Banke su u vlasništvu siromašnih, a ne bogatih, depoziti se prikupljaju od malih štediša, dijelom istih onih koji i dobivaju kredite, a manjim dijelom od donatora.

Najzanimljivije je što se čak 90 posto kredita vrati, a mjesečno Yunusova banka Grameen (osam milijuna klijenata u Bangladešu) posudi 100 milijuna dolara u malim iznosima od 100 do 200 dolara, iako se ne koriste jamci niti usluge odvjetnika.

Glavni cilj koncepta socijalnog biznisa je borba protiv siromaštva i što bolja medicinska zaštita za stanovništvo. Kompanije koje se vode socijalnim biznisom nemaju za cilj profit nego samo povrat troškova.

Mladen Lončar

Mladen Lončar

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Siromaštvo može izumrijeti poput dinosaura. Ova kriza koju proživljavamo je najbolja prilika za stvaranje novog sistema jer ovaj postojeći nije doba', istaknuo je Yunus.

Domaćin konferencije Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma, naglasio je kako su ove ideje prilika da i hrvatski poslodavci i menadžeri promisle o redefiniranju odnosa prema radnicima i kompaniji.

'Profesor Yunus otvara pitanje što je to kapitalizam i kakav bi trebao biti. Hoće li oslobađati ili porobljavati ljude. Kapitalizam se mora promijeniti, mora prestati biti jednodimenzionalan, mora biti višedimenzionalan i sigurno je vrijeme da se preispita odnos prema radnicima. Međutim, pritom sigurno nećemo negirati potrebu rasta i razvoja', rekao je Mudrinić.

Prema Yunusovim riječima, Hrvatska bi mogla postati vodeća zemlja u regiji u borbi protiv siromaštva ako prihvati njegove ideje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi