SMANJENJE NAMETA

Bruxelles prišarafio Grčića, kreše se hrpa naknada

04.05.2015 u 07:00

Bionic
Reading

U Vladinom nacionalnom planu reforma za 2015. jedan je od bitnih poteza daljnje smanjenje parafiskalnih nameta, i to prvenstveno onih koji opterećuju poduzetnike. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dosad se redovito hvalio da su na tom području učinjeni krupni koraci, ali izvješće Europske komisije pokazalo je da velik dio obećanja nije ispunjen

Prema posljednjem javno objavljenom registru parafiskalnih nameta, državne institucije i javna poduzeća od 245 različitih naknada, pristojbi i doprinosa od poduzetnika i građana naplate godišnje 6,4 milijardi kuna.

Prema riječima ministra Grčića, Vlada je od početka mandata smanjenjem ili ukidanjem pojedinih parafiskalnih nameta postigla 420 milijuna kuna ušteda za gospodarstvo i građane. Međutim, Europska komisija utvrdila je da je početni entuzijazam znatno splasnuo pa je tijekom prošle godine od najavljenog smanjenja ili ukidanja 58 parafiskalnih, pod državne škare došlo svega 15 nameta.

Prema novom planu, smanjenjem devet parafiskalnih nameta u 2015. planira se uštedjeti 279 milijuna kuna. Najviše, oko 100 milijuna kuna, trebalo bi se uštedjeti 10-postotnim smanjenjem godišnje naknade za uporabu javnih cesta koju prilikom registracije plaćaju svi vlasnici vozila. Za osobne automobile ova naknada, ovisno o jačini motora, kreće se od 180 do 1.200 kuna što znači da bi se trebala smanjiti od 18 do 120 kuna.

Najveće rezove pretrpjet će dvije naknade u nadležnosti Ministarstva zdravlja koje će biti prepolovljene. Radi se o naknadi za edukaciju o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom na kojoj se planira uštedjeti 7,6 milijuna kuna i naknadi za zdravstveni pregled na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom čije 50-postotno rezanje osigurava uštedu od 42 milijuna kuna.

Dodatne uštede poduzetnici bi trebali osjetiti na 10-postotnom smanjenju članarina koje plaćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori te 15-postotnom rezanju članarina turističkim zajednicama.

Predviđeno je i kresanje vodnog doprinosa. Nakon što je 2012. taj doprinos, koji se naplaćuje prilikom gradnje ili legalizacije objekta, smanjen za 50 posto, sada se planira srezati za dodatnih 25 posto čime bi se uštedjelo 40 milijuna kuna.

Proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda ukinut će se povratna naknada od pola kune na ambalažu čime će se ukupni parafiskalni namet na ambalažu i ambalažni otpad smanjiti za sedam posto.

Od Ministarstva kulture očekuje se 10-postotno smanjenje spomeničke rente čime bi se poduzetnici rasteretili za još 10 milijuna kuna.

Kako bi se pojednostavila naplata parafiskalnih nameta, Vladino povjerenstvo do kraja 2015. utvrdit će mogućnosti jedinstvene naplate parafiskalnih nameta, a u cilju povećanja transparentnosti, do lipnja 2015. na stranicama Ministarstva financija trebao bi se objaviti Registar parafiskalnih nameta s popisom svih nameta koji ulaze u trošak poslovanja poduzetnika.