strukturni fondovi

Bruxelles pita gdje je zapelo: Hrvatska i Slovenija jedine bez natječaja za novi budžet EU

11.10.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Hrvatska je dosad potrošila 93 posto od 10,6 milijardi eura iz strukturnih fondova za programsko razdoblje od 2014. do 2020., a usprkos dosadašnjim kritikama da nam povlačenje novca iz fondova EU baš i ne ide, u Europskoj komisiji zadovoljni su napretkom, piše u srijedu Jutarnji list

No, kako se moglo čuti na briselskim hodnicima koje ovaj tjedan obilaze brojni sudionici 21. tjedna regija i gradova, Hrvatska je, uz Sloveniju, trenutno jedina u Europskoj uniji koja dosad nije raspisala niti jedan natječaj za novo programsko razdoblje, a da u Europskoj komisiji pritom za to ne mogu pronaći nikakvo obrazloženje.

"Moguće da je to zbog činjenice da je jako dugo trajao period pregovaranja, ali neki drugi objektivni razlozi zbog kojih je tako nisu nam poznati", kažu neki sugovornici.

Kad su u pitanju Europski razvojni regionalni fond i Kohezijski fond, Hrvatska u razdoblju do 2020. također stoji dobro - potrošeno je 88 posto sredstava od alociranih 6,8 milijardi eura, a u Komisiji ne strahuju zbog preostalih 12 posto za koje tvrde da će definitivno biti utrošeni do kraja godine.

Neki od projekata koji neće stići biti završeni u ovom razdoblju bit će premješteni u sljedeće, doznaje Jutarnji. Isto tako, zbog inflacije i rasta troškova mnogi će projekti u konačnici biti skuplji nego što je to bilo planirano, što je posebno izraženo kod Hrvatske, kod koje je uglavnom riječ o infrastrukturnim projektima.

Zanimljivo, najveće povećanje troškova zabilježeno je u vodovodnim projektima, znatno veće nego u prometnima, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.