LIJEK ZA MULTIPLU SKLEROZU

Bruxelles istražuje Tevu zbog sumnje u blokadu generičke konkurencije

04.03.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Europska komisija izvijestila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv izraelskog proizvođača lijekova Teve zbog sumnje da je nezakonito blokirao generičku konkurenciju lijeku za multiplu sklerozu Copaxone.

Komisija je u 2019. i 2020. godini provela nenajavljene inspekcije u Tevi, a istragom želi utvrditi je li kompanija zloupotrijebila dominantni položaj na tržištu, kršeći europske propise o ravnopravnom natjecanju, što može dovesti do visokih novčanih kazni.

U Bruxellesu sumnjaju da je Teva možda neutemeljeno produljila tržišnu ekskluzivnost lijeka za multiplu sklerozu Copaxonea, podnoseći i povlačeći zahtjeve za registracijom patenta nakon isteka temeljnog patenata aktivnog sastojka lijeka glatiramer acetata 2015. godine.

Time je opetovano blokirala konkurenta s generičkim lijekom, koji je bio prisiljen pravno osporavati njezine poteze.

Slučaj je važan jer se više od pola milijuna Europljana liječi od multiple skleroze, upozorila je Europska komisija.

"Važno je i da se tvrtke natječu u inovacijama kako bi se mogli pojaviti novi i pristupačni lijekovi", izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Teva je priopćila da surađuje s Bruxellesom. "Ne vjerujemo da je Teva suzbijala konkurenciju u slučaju Copaxonea", navela je tvrtka u priopćenju.

Izraelska kompanija dva je puta kažnjena proteklih godina zbog plaćanja konkurenciji za odgodu plasmana novih lijekova. Sada bi se mogla sučeliti s kaznom u vrijednosti do 10 posto globalnog prometa ako se utvrdi da je prekršila europske propise.