podaci dzs-a

Broj zaposlenih u industriji pao na godišnjoj razini za 2,4 posto

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 07.01.2021 08:42
  • Objavljeno 07.01.2021 u 08:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Ukupan broj zaposlenih u industriji u studenome ostao je nepromijenjen u usporedbi s listopadom, dok je u odnosu na studeni 2019. godine smanjen za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 3,1 posto, te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 2,7 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je, pak, u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 24,9 posto te proizvodnji računala i elektroničkih optičkih proizvoda, za 2,9 posto.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje najveći pad u proizvodnji odjeće, za 11,1 posto i proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 7,7 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji tekstila, za 20,5 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,6 posto, te proizvodnji te gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 3,1 posto.

Po podacima DZS-a, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje godine ranije broj zaposlenih u industriji je pao za 2,9 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do studenog 2020. u usporedbi s istim razdobljem 2019. manja je za 0,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!