rba analize

Broj radno aktivnih Hrvata i dalje u slobodnom padu

 • Autor: T.O./Hina
 • Zadnja izmjena 28.03.2017 10:30
 • Objavljeno 28.03.2017 u 10:30
Na godišnjoj razini broj radno aktivnog stanovništva smanjio se za 52 tisuće ljudi

Na godišnjoj razini broj radno aktivnog stanovništva smanjio se za 52 tisuće ljudi

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju broj zaposlenih osoba porastao je za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2015., dok je broj nezaposlenih pao za 57 tisuća ili 18,9 posto

Takva kretanja, kako se navodi u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), odrazila su se i na ukupno aktivno stanovništvo koje je u posljednjem lanjskom tromjesečju dosegnulo brojku od 1,8 milijuna.

Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva je niži za 5 tisuća ili za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih manji za 52 tisuće ili 2,8 posto.

"Potonje je posljedica razmjerno većeg smanjenja broja nezaposlenih osoba u odnosu na relativno manji porast zaposlenih", objašnjava se u analizi RBA.

Preliminarni podaci DZS-a također pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosio 1,7 milijuna. Uz stagnaciju na tromjesečnoj razini, broj osoba u kategoriji neaktivnog stanovništva je na godišnjoj razini porastao za 31 tisuću ili 1,8 posto.

"Posljedično spomenutim kretanjima, radno sposobno stanovništvo (15+) spustilo se na nove rekordno niske razine, 3,558 milijuna, potvrdivši kontinuirani pad koje datira još od 2009. godine", ističu iz RBA.

Napominju kako je u odnosu na treće tromjesečje 2016. broj radno sposobnih niži za 5 tisuća te je na godišnjoj razini zabilježio pad za 21 tisuću ili 0,6 posto.

Tako nepoželjan trend kretanja statistički je rezultirao stopom aktivnosti koja je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju iznosila 51,3 posto, što je godišnji pad za 1,1 postotni bod.

U istom promatranom razdoblju stopa nezaposlenosti spustila se na 13,4 posto, što predstavlja godišnji pad od 2,8 postotnih bodova. 

"Premda u iščekivanju još jedne odlične turističke (pred)sezone očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti, ostaje činjenica da su na hrvatskom tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, niske zaposlenosti te pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva", zaključuju analitičari RBAi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • samostalan

  28.03.2017 21:59

  Premladi u ranu penziju ili na burzu. Divota

 • leut123

  29.03.2017 21:55

  25 godina upornog zatiranja kulture rada i malog poduzetništva urodilo je plodom. A da dignemo pdv-e možda?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi