UPOZORENJE IZ SSSH:

'Broj nezaposlenih nije 320.000 nego 400.000!'

10.02.2011 u 11:46

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokreće kampanju protiv neisplate plaća i isplate plaća bez uplate doprinosa. Svoje akcije će usmjeriti na Vladu, Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) i same radnike

Ako se broj radnika koji ne primaju plaću, njih oko 70.000, pridoda broju nezaposlenih, tada se broj ljudi bez posla penje na gotovo 400.000, upozoravaju iz SSSH.

Isto tako, tvrde sindikalisti, kad bi se redovito uplaćivali doprinosi i porezi, državni proračun bio bi bogatiji za više od 13,7 milijardi kuna.

'Problem neisplate plaća posebice je prisutan u proizvodnim djelatnostima. U SSSH su evidentirane 73 takve tvrtke koje zapošljavaju oko 9.300 radnika. Zbog toga smo odlučili krenuti u koordiniranu akciju s razine središnjice', rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Od Vlade će SSSH zatražiti primjenu postojećih, ali i donošenje novih mjera za borbu protiv nelikvidnosti određenih Programom gospodarskog oporavka, jer sadašnje ne postižu efekt.

Sindikalisti predlažu uspostavu hitne koordinacije ministarstava financija i gospodarstva, Porezne uprave i Državnog inspektorata koja bi se borila protiv prakse neisplate plaća.

Od HUP-a zahtijevaju da im se pridruži u akciji da bi se spriječila nelojalna konkurencija.

SSSH poziva sve radnike, bez obzira jesu li učlanjeni u sindikat, da im se jave ako ne primaju svoje plaće zbog evidencije, ali i prijave Državnom inspektoratu na telefon 01/4655013