DANI MALE BRODOGRADNJE

Brod za našeg čovika!

23.04.2013 u 20:17

Bionic
Reading

Ovogodišnji sajam Dani hrvatske male brodogradnje otvorit će se u četvrtak, 25. travnja u marini hotela Le Meridien Lav pod radnim sloganom Brod za našeg čovika

Smotra malih brodograditelja koji se okupljaju sada već petu godinu zaredom potrajat će do nedjelje, 28. travnja i bit će predstavljeno 50 brodova iz svih krajeva naše zemlje. To je okupljanje 32 tvrtke koje se bave malom brodogradnjom i čine ukupno dvije trećine aktivnih tvrtki i obrta. Dva su akcenta ove godine u prvom planu, na plovilima koja se koriste u turizmu i na trendu gradnje brodova od aluminija.

Tako će primjerice posjetiocima sajma biti predstavljen brod MY Navilux, primjer nove linije motornog jedrenjaka na kojem će se održavati i popratni stručni skupovi i predavanja. Drugi primjer je aluminijski katamaran tvrtke Adriatic Workboats, a i ove godine će posjetitelji moći razgledati podmorje splitskog akvatorija vozeći se popularnom polupodmornicom tvrtke Agena Marin.

'Ove godine smo posebno ponosni što možemo predstaviti i primjere tradicijske brodogradnje. Poznata obitelj kalafata Bakica nam dolazi s prekrasnim brodom kojem su obnovom udahnuli novi život', rekao je Branimir Matijaca, predsjednik udruge Dani hrvatske male brodogradnje. Podsjetimo da se, neovisno o ovom sajmu, već neko vrijeme u stručnoj javnosti vode rasprave o potrebi zaštite tradicijske drvene brodogradnje kao kulturnog dobra, posebno zbog skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Matijaca nam je komentirao tu inicijativu i naglasio da bi se u to zapravo trebali uključiti svi zainteresirani subjekti i udruge koje su na bilo koji način povezane s tom problematikom.

Partner sajma i ove godine je Splitska banka, i to s posebnim kreditnim linijama za kupnju plovila domaće proizvodnje. 'Splitska banka i ove godine je pokrovitelj smotre i na taj način sudjeluje u očuvanju stoljetne tradicije naših kalafata u Dalmaciji. Mi smo prilagodili postojeće proizvode za segment male brodogradnje vodeći računa o graditeljima i kupcima njihovih plovila', rekla je predstavnica banke Silvija Bareša.

Na kontinuitet suradnje sa Danima hrvatske male brodogradnje je podsjetio i Ivan Udovičić, pročelnik za gospodarstvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. On je izrazio posebno zadovoljstvo što smotra, unatoč općem padu gospodarstva u Hrvatskoj, ne bilježi značajniji pad nakon prošle, rekordne godine po broju izlagača i plovila. Suorganizator Damir Skelin je naglasio da je segment male brodogradnje, unatoč svim poteškoćama izuzetno 'žilav', zahvaljujući između ostalog i ljubavi koju brodograditelji imaju prema svom poslu. Sajam će trajati četiri dana i ulaz od 9 do 19 sati u marinu hotela Le Meridien Lav je besplatan.