LAKŠE U POSLOVNE VODE

Brod gradi poduzetnički inkubator od 1,4 mil. eura

03.09.2010 u 10:15

Bionic
Reading

Poduzetnički inkubator Brodin u Slavonskom Brodu postao je pretijesan za sve poduzetnike početnike, koji bi upravo iz inkubatora željeli zakoračiti u svijet poduzetništva. Grad će stoga ovih dana, u okviru natječaja IPA III C za dodjelu bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, prijaviti projekt izgradnje većeg poduzetničkog inkubatora, čiji će kapacitet biti dostatan za smještaj 20 do 25 poduzetnika. Natječaj je prilika za povlačenje i do 75 posto ukupne vrijednosti projekta

Uz Grad Slavonski Brod, koji je nositelj 1,4 milijuna eura vrijednog projekta, partneri su Razvojna agencija Grada i Poduzetnički inkubator Brodin

Projekt na kojemu se intenzivno radi oko godinu dana je u završnoj fazi, pred prijavu na natječaj koji je otvoren do 29. listopada. Procedura odlučivanja o tome tko će, između 60-ak aplikanata, dobiti bespovratna sredstva trajat će oko godinu dana. U tom periodu Grad, kao nositelj projekta, mora stvoriti sve potrebne preduvjete za izgradnju novog poduzetničkog inkubatora, prije svega izgraditi potrebnu infrastrukturu.

Ukoliko projekt bude odobren, u Gospodarskoj zoni Bjeliš izgradit će se suvremeni dvoetažni objekt površine 2000 četvornih metara. Novoizgrađeni inkubator će imati kapacitet dostatan za smještaj 20-25 poduzetnika početnika. U prostorima u prizemlju bit će smještene proizvodne djelatnosti, dok će na prvom katu biti uredski prostori namijenjeni spin off i high tech tvrtkama.

Realizacija čitavog ovog zahtjevnog projekta mogla bi biti dovršena za dvije godine. Tehnička pomoć koju je projekt izgradnje novog poduzetničkog inkubatora dobio od Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva potpora je učinkovitoj provedbi programa bespovratne pomoći za poslovnu infrastrukturu u 10 hrvatskih županija koje zaostaju u razvoju, a među njima je i Brodsko-posavska županija.

Inkubator je poduzetnicima odskočna daska

Poduzetnici u inkubatoru dobivaju poslovni prostor u najam po subvencioniranim cijenama. Uz to im se pruža i besplatna tehnička potpora, počevši od izrade investicijskog programa, pomoći pri otvaranju obrta ili tvrtke, ispitivanja poduzetničkog potencijala, savjeta u cilju poboljšanja poslovanja, pa do promocije proizvoda.

U poslovnim prostorima sadašnjeg poduzetničkog inkubatora Brodin na površini od 843 četvorna metra trenutno posluje sedam poduzetnika koji zapošljavaju 38 radnika te još tri korisnika uredskih prostorija sa sedam zaposlenih. Poduzetnici u inkubatoru mogu ostati 4 + 2 godine, a nakon što nađu svoje mjesto na tržištu te razviju i ojačaju poslovanje svoje tvrtke iz inkubatora se sele u vlastite proizvodne pogone.

Kroz Poduzetnički inkubator Brodin, koji je s radom počeo 2002. godine, dosad je prošlo ukupno 19 poduzetnika koji su zapošljavali 60-ak radnika. Po izlasku iz inkubatora osam poduzetnika je zaposlilo još 40-ak radnika, pa se zahvaljujući potpori inkubatora broj zaposlenih povećao na oko stotinu.