ništa od samodostatnosti

Brlošić o ekstremnoj suši: Imat ćemo dovoljno suncokreta, ali kukuruz, voće i povrće će jako stradati

09.08.2022 u 09:20

Bionic
Reading

Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore komentirao je posljedice ovogodišnje teške suše na poljoprivrednu proizvodnju i poručio kako su ekstremne temperature u zadnjih mjesec dana uništile dosta

'Kukuruz nam danas u Slavoniji izgleda kao da je početak 10. mjeseca', rekao je Brlošić u gostovanju na N1 televiziji.

Istaknuo je da u zadnje vrijeme elementarne nepogode poprilično prate poljoprivrednu proizvodnju. “Svjedoci smo i ekstremno niskih temperatura kasno u proljeće. Zapadni dio Hrvatske je ove godine led nekoliko puta pogodio. Ekstremi se pojačavaju i donese nam puno problema, odnosno prave velike štete”, govori Brlošić.

Ističe da se s obzirom na godinu kakava je trenutna može reći da su zadovoljni s jesenskim usjevima. “Svjedoci smo ekstremno visokih cijena početkom ove godine – gorivo i mineralna gnojiva. Istočni dio Hrvtaske odnosno Slavonija je doživjela ekstremno visoke temperature, nemamo kiše već nekoliko mjeseci. Jedino ćemo možda pozitivan rezultat bilježiti je u proizvodnji suncokreta. Što se tiče kukuruza, soje, šećerne repe i voća i povrća, tu će biti značajnih problema”, kazao je.

Spomenuo je i probleme vezane uz veliko povećanje cijena energije. “Cijene su toliko otišle gore da se postavlja pitanje je li ekonomski isplativo sušiti kukuruz. S obzirom na ekstremno visoke temperature, kukuruz u Slavoniji će osušiti sunce. Energija u poljoprivredi je ta koja će najviše podići cijene u preradi. Od goriva do plina, tu su cijene po pet i više puta otišle gore”, objašnjava.

Zasigurno nećemo biti samodostatni što se tiče proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj, kaže Brlošić.

“S obzirom na ekstremne temperature, sigurno je da neće biti prinosi. Mislim da u cijeloj ovoj priči da budemo samodostatni treba napraviti jednu strategiju i ozbiljno prići tome. Vidimo da ipak zapadni dio Hrvatske nije toliko ekstremno pogođen sušom”, rekao je.