IMOVINSKA KARTICA OTKRIVA

Bračni par Alibegović uložio milijune u dionice američkih tehno divova

23.02.2016 u 15:58

Bionic
Reading

Nova ministrica uprave i bivša šefica Ekonomskog instituta u Zagrebu Dubravka Jurlina Alibegović objavila je u srijedu imovinsku karticu koja otkriva bogat dionički portfelj koji dijeli sa suprugom Namikom Alibegovićem, poduzetnikom koji je ujedno i vlasnik velikogoričke tvrtke Grafeks Ambalaža

Za razliku od većine javnih dužnosnika i njihovih članova obitelji koji su bogatstvo koncentrirali u štednju u eurima i nekretnine, Jurlina Alibegović sa suprugom kontrolira portfelj dionica vrijedan 4,3 milijuna kuna.

Zanimljivo je da je Alibegović većinu svojeg novca potrošio na dionice američkih tehnoloških kompanija i tek dva paketa od ukupno 138 dionica Hrvatskog Telekoma.

Uložili u Apple, Oracle, Walt Disney...

U njihovom portfelju nalazi se 40 dionica Applea, stotinu dionica korporacije Archer-Daniels-Midlands koja se bavi preradom hrane i trgovinom robama, 40 dionica Walta Disneyja, 80 dionica Ebaya, 80 dionica tehnološkog diva Oraclea te sto dionica internetske tražilice Yahoo.

'Temeljem ugovora o pružanju usluga upravljanja portfeljem ovlašteno društvo upravlja suprugovim portfeljem raznih financijskih instrumenata i novčanih sredstava trenutačne vrijednosti 4,3 milijuna kuna. Za tvrtke iz SAD-a generiran je nasumičan OIB jer sustav ne podržava nenavođenje OIB-a koji nemaju američke tvrtke', navodi Jurlina Alibegović u svojoj imovinskoj kartici.

Na poziciji ministrice Uprave Jurlina Alibegović radi za mjesečnu neto plaću od 15.980 kuna, dok je od edukacije i znanosti lani godišnje zaradila dodatnih 14.000 kuna. Navodi kako joj suprug godišnje zarađuje 142.000 kune te nemaju nikakvih kreditnih obveza.

Stanovi, kuća i poslovni prostor

Bračni par upravlja i šarolikim portfeljem nekretnina čiju ukupnu vrijednost procjenjuju na 3,8 milijuna kuna. U Maksimiru imaju stan od 111 kvadrata vrijednosti 1,2 milijuna kuna i garažu procijenjene vrijednosti 70.000 kuna. Tu je i još jedan stan u Zagrebu od 35 kvadrata vrijednosti 300.000 kuna. U Velikoj Gorici prijavili su poslovni prostor vrijedan 800.000 kuna, kuću vrijednu 1,2 milijuna kuna te dva građevinska zemljišta u Starigradu - Paklenici ukupno vrijedna 300.000 kuna.

Od vozila navode se Volkswagen Sharan iz 2011. težak 125.000 kuna te kamion Iveco Daily star šest godina koji vrijedi oko 100.000 kuna.

Štednja u kunama i eurima

Na kraju priče dolazi i štednja u banci. Jurlina Alibegović uštedjela je 46.000 kuna, a suprug ima dodatnih 46.000 kuna i treći štedni račun također na iznos od 46.000 kuna kojem je suvlasnik s trećom osobom. Navode i 30000 eura naslijeđene štednje.

U imovinskoj kartici navodi se kako je Alibegović i stopostotni vlasnik već spomenute Grafeks Ambalaže, koja prema podacima Poslovne Hrvatske u 2014. nije ostvarila prihode te je bila bez zaposlenih. Za povezano društvo Grafeks na Poslovnoj Hrvatskoj nema dostupnih podataka.