kontrola granica

Božinović: Hrvatska ne samo da je ispunila uvjete za Schengen, nego radi i na njegovoj reformi

10.12.2021 u 16:27

Bionic
Reading

Hrvatska ne samo da je ispunila sve uvjete za pristup šengenskoj zoni nego je vrlo aktivna i u njegovoj reformi, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Mi ne samo da smo ispunili uvjete kad su u pitanju kriteriji za šengenski prostor, mi smo istovremeno dio onih država članica EU-a koje su vrlo aktivne po pitanju reforme Schengena", kazao je Božinović novinarima, dodavši da su to prepoznale sve države članice.

Sve države članice EU-a jednoglasno su potvrdile u četvrtak da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za šengensko područje, što otvara put za donošenje odluka o ukidanju graničnih kontrola sa šengenskim zemljama.

Hrvatska spremnost da preuzme kontrolu najduže kopnene granice EU-a uopće nije upitna, rekao je ministar. Ono što je Hrvatska prošla u evaluacijama za Schengen nije prošla niti jedna članica dosad, naglasio je.

"Hrvatska je već spremna implementirati sve ono što je danas vezano za primjenu Schengena, ali ćemo biti spremni i za sve nove informatičke i druge sustave razmjene sigurnosnih podataka koji će uslijediti nakon što se završi paket šengenskih reformi."

Naglasio je i da je hrvatska policija je pokazala itekakvu sućutnost prema migrantima koji su u nevolji i da ne broji koliko je života spasila.

"Za policajca najnormalnije da spašava ljudske živote, ali ako treba brojat ćemo", kazao je. Sinoć je iz nabujale rijeke Dragonje spašeno četvero migranata, majka i troje djece. Četvrto dijete je nestalo iz za njim se traga.

Hrvatska policija izložena je, međutim, čestim kritikama nevladinih organizacija, ali odnedavno i resornog odbora Vijeća Europe za zlostavljanje migranata. Hrvatske vlasti to uporno negiraju.

"Naravno, mi bismo voljeli da cijeli taj proces, zato i govorimo o reformi Schengena, bude uređen u skladu sa svim propisima tako da se ne moramo nositi s izazovom ilegalnih migracija jer to nije dobro ni za koga", kazao je Božinović.