Tržište kapitala

Blue-chip dionice pogurale burzu u crveno

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je i treći uzastopni dan zaključilo blago u crvenom, ponajprije pod pritiskom blue-chip izdanja. Naime, CROBEX je kliznuo 0,1 posto, ali je uži indeks CROBEX10 pao snažnijih 0,4 posto.

Likvidnost je dodatno oslabila na svega 5,5 milijuna kuna dioničkog prometa, što je najmanje u zadnjih dva tjedna. Trgovanje je prošlo bez milijunaša, pri čemu je opet najlikvidnija bila dionica Optime Telekoma, s 910 tisuća kuna prometa i padom cijene od gotovo 13 posto, što je dionicu pozicioniralo među glavne gubitnike.

Posljedica je to realizacije kapitalnih dobitaka iz ovog mjeseca u kojemu se cijena dionice udvostručila.

Titula gubitnika dana ipak ide dionici Uljanika koja je potonula gotovo 70 posto, zbog neizvjesnosti oko restrukturiranja, te sve izglednijeg pokretanja stečajnog postupka nad kompanijom. Od likvidnijih izdanja izdvajaju se hotelijeri Valamar Riviera sa 740 tisuća kuna prometa i Arena Hospitality Group sa 615 tisuća kuna protrgovane vrijednosti.

Međutim, dionice su završile na suprotnim stranama, Riviera s padom cijene od 0,3 posto, dok je Arena porasla 3 posto. Među dobitnicima se, uz Arenu, izdvaja i dionica još jednog hotelijera Liburnia Riviera Hotela čija je cijena skočila 3,3 posto.

Dobitnik dana Liburnia Riviera Hoteli +3,33% 3720,00

Gubitnik dana Uljanik -69,31% 0,31

CROBEX -0,09% 1.790,15

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.