DAN NA BURZI

Blok transakcije podigle promet na burzi

Bionic
Reading

Nakon što se likvidnost na Zagrebačkoj burzi u proteklih tjedan dana držala na oko 6 milijuna kuna dnevno, jučer smo svjedočili znatnom porastu prometa, u prvom redu zahvaljujući blok transakcijama.

Naime, redovan promet je i dalje iznosio skromnih 5 milijuna kuna, ali je zato dodatnih 12 milijuna kuna ostvareno u blok transakcijama, i to Atlantic Grupe u iznosu od 7,8 milijuna kuna i Hrvatskog Telekoma u iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Dionički indeksi su dan zaključili u zelenom teritoriju, gdje su CROBEX i CROBEX10 ojačali oko 0,6 posto, dok je kod sektorskih indeksa najbolju izvedbu imao indeks industrije sa plusom od oko 2 posto.

Rast sektora industrije bio je potaknut rastom cijene dionice Končara, nakon što je kompanija objavila prodaju udjela u dvjema tvrtkama kćerima, što je naznaka nastavka procesa restrukturiranja. Redovno trgovanje je prošlo bez milijunaša, a najlkvidnije izdanje je bila dionica Hrvatskog Telekoma sa 770 tisuća kuna prometa i rastom cijene od 0,3 posto.

Ostala izdanja su imala ispod pola milijuna kuna prometa, a najbliže tom iznosu je bila dionica Valamar Riviere čija je cijena pri tome kliznula 0,6 posto.

Među dobitnicima vrijedi izdvojiti dionicu Varteksa sa skokom cijene od 11,3 posto, pri 30 tisuća kuna prometa, a prati ju dionica Tankerska Next Generation koja je uzletjela 7,1 posto. Uvjerljivi gubitnik dana je dionica Uljanika, koja je zabilježila pad cijene od 14,1 posto, nakon dosta snažne izvedbe u prošlom tjednu, te medijskih napisa o mogućem stečaju.

Dobitnik dana Varteks 11,32% 17,70

Gubitnik dana Uljanik -14,14% 0,85

Crobex +0,59% 1.817,12

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.