tržište kapitala

Blagi rast burze, Valamar Riviera u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala započelo je tjedan u blago pozitivnom tonu, dok je u odnosu na prošli tjedan likvidnost dosta oslabila. Indeks CROBEX ojačao je 0,2 posto, dok je istodobno uži indeks CROBEX10 stagnirao, a sektorske dobitnike predvodio indeks industrije s oko 1 posto rasta.

Ukupan dionički promet iznosio je svega 4,6 milijuna kuna, u odsustvu blok transakcija, a što je tek 60 posto prosječnog dnevnog prometa iz tjedna ranije. Trgovanje je prošlo sa svega jednim milijunašem, i to dionicom Valamar Riviere, koja je pri 1,1 milijun kuna prometa upisala pad cijene od oko 1 posto. Sljedeća po likvidnosti, ali sa znatno nižim prometom od oko 400 tisuća kuna, bila je dionica HT-a, koja je pri tome ojačala 0,5 posto.

Među deset najlikvidnijih izdanja bio je još svega jedan gubitnik, i to dionica Atlantske plovidbe koja je upisala pad cijene od 1,3 posto. Ovime je odskakala od ostalih brodara koji su imali uglavnom snažne izvedbe. Titula gubitnika dana ide dionici Luke Ploče, koja je potonula 3,5 posto, ali na skromnom prometu od tek nešto iznad 10 tisuća kuna. Na strani dobitnika možemo izdvojiti dionicu Varteksa sa uvjerljivim skokom cijene od preko 20 posto, a dobru izvedbu su imali i brodari Jadroplov i Alpha Adriatic sa skokovima od preko 5 posto, na krilima povišenih vozarina u segmentu rasutih tereta.

Dobitnik dana Varteks +20,61% 7,90

Gubitnik dana Luka Ploče -3,50% 386,00

CROBEX +0,18% 1.851,43