CROBEX U PLUSU

Blagi oporavak nakon dvodnevnog potopa

05.06.2009 u 12:27

Bionic
Reading

U dopodnevnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi prevladavao je pozitivan sentiment, premda je značajan broj dionica i dalje u crvenom. Indeks Crobex oko podneva je bio 0,6 posto u plusu za što su najzaslužnije bile dionice Podravke, Luke Ploče, PBZ-a i holdinga Đuro Đaković. Redovni promet dostigao je 25 milijuna kuna pri čemu se najaktivnije trguje dionicama IGH Instituta

Od 56 aktivnih dionica, 29 bilježi rast cijene, a 27 je u negativnom području. Uz navedene dobitnike iz sastava Crobexa, snažnu podršku investitora imaju i dionice Liburnija Riviera hotela, Hidroelektre, Jadranskog naftovoda i Luke Rijeka.

Trgovanje dionicama opatijskog hotelijera obustavljeno je nakon dvoznamenkastog postotnog skoka cijene na 1.600 kuna. Nagli rast cijene izazvala je objava rješenja HANFA-e prema kojem je Grad Opatija obvezan objaviti javnu ponudu za preuzimanje Liburnije.

Na udaru prodavatelja i dalje su dionice brodara, među kojima najveći pad bilježe Atlantska i Tankerska plovidba.

Na početku današnjeg trgovanja na europskim burzama vodeći su indeksi porasli, jer je rast cijena nafte i sirovina potaknuo dionice u energetskom i rudarskom sektoru.